piątek, 11 kwietnia 2025

Odmładzający syrop z kwiatów forsycji na odporność kaszel i wiele innych schorzeń...

 Forsycja  to przepiękny krzew, rozwesela po zimie zmęczone podwórka i ogrody. Kwitnie  długo na przełomie marca i kwietnia a przy tym jej cudne żółte kwiaty mogą odżywić nasze nadszarpnięte zdrowie. Dlatego chętnie podzielę się sprawdzonym przepisem na przepyszny syrop idealny dodatek do lemoniady. Kwiaty forsycji mają cenne właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, regeneracyjnie np: na układ krwionośny wzmacniając ściany żył i tętnic, antynowotworowo, przeciwgrzybiczo czy przeciwalergicznie.  Można je spożywać w sałatkach, syropach, czy pić napary. 


Porcja na ok. 500 ml syropu

3-4 szklanki zebranych kwiatów (najlepiej zebrać przed południem w słoneczną pogodę (ok. 1,5 -2 litry kwiatów)
250 ml wody
1 duża cytryna
200- 250 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego

Kwiaty przed opłukaniem najlepiej rozłożyć na pół godziny na stole w ogrodowej altanie, by ewentualni mieszkańcy opuściły kwiaty.
Kwiaty opłukuję pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka. Dodaję wodę i skórkę z cytryny (cytrynę warto wyszorować sodą spożywczą i opłukać dokładnie), ale tylko tą wierzchnią część bez białych części owocu. Doprowadzam do łagodnego zagotowania i zaraz wyłączam grzanie. Odstawiam całość na ok. 3 godziny.
Przecedzam i dobrze osączam kwiaty na sicie. Do wywaru dodaję sok z cytryny i na tym etapie warto ponownie przelać płyn na sicie 1-2 razy, dzięki temu zmniejszy się ilość osadu. Do płynu dodaję miód. Jeśli miód jest ziarnisty warto włożyć misę z płynem z kwiatów forsycji do garnka z dość ciepłą wodą, by go nieco zagrzać i wymieszać całość dokładnie. Przelewam do sterylnych butelek, zakręcam i przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika