wtorek, 20 lutego 2018

Seler naciowy sposób na mocne serce i skuteczne odchudzanie

Seler naciowy to chrupiące łodyżki z cudownym potasem, niezbędnym dla serca. Nie brak w nim innych ważnych minerałów, witamin (A, C, E, B, K) i cennych przeciwutleniaczy... Najlepszy seler to własnie taki surowy, jak niżej w sałatce LINK lub w sokach. Warto go łączyć z owocami  robiąc wartościowy koktajl.


Seler naciowy walory


Wysoka zawartość potasu w selerze (260 mg na 100 g) to okazja, by przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi, spokojną pracę serca, elastyczność żył, równowagę elektrolitów

Nasze serce szczególnie potrzebuje potasu, magnezu i witaminy E a to wszystko można znaleźć w selerze w odpowiednich ilościach bez ryzyka niedoboru czy też nadmiaru, jak to się może przydarzyć w dawkowaniu farmakologicznym.

Spora zawartość błonnika i niewielka ilość kalorii - około 17 na 100 g selera - pomaga skutecznie w odchudzaniu, bo znacznie przyśpiesza przemianę materii.

Seler działa moczopędnie a w diecie to dobry sposób na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Seler naciowy wykazuje właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe a wszystko to dzięki flawonoidom - związkom zapobiegającym także oksydacji komórek, czyli ich przedwczesnemu starzeniu.

Sok z selera, jak i napar z liści na Dalekim Wschodzie często wykorzystywany jest w leczeniu chorób stawów, nadpobudliwości i reumatyzmu.

Osoby podatne na alergie przed wprowadzeniem selera do diety powinny wypróbować minimalną ilość, by po kilku godzinach obserwacji objawów wykluczyć uczulenie lub seler.

Tutaj możesz zobaczyć tabelę zawartości witamin, minerałow... w selerze korzeniowym i naciowym - zarówno jeden jak i drugi seler ma wiele wartości, zwłaszcza na surowo z upraw naturalnych bez sztucznych szkodliwych nawozów.

11 komentarzy:

  1. Seler naciowy - super wartościowe warzywo i do tego smaczne. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wyszło ;D Gratulacje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się tematyka. Jest bardzo interesująca. Lubię takie tematy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam seler naciowy! Muszę stworzyć to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę świetny jest ten blog. Nie moge się doczekać kolejnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Seler naciowy jest specyficzny w smaku, trzeba go umiejętnie połączyć aby smakował. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiele dobrego słyszałam właśnie o selerze naciowym, jednak jego smak niestety nie odpowiada mi za bardzo

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jakie właściwości musiałby mieć seler naciowy żeby mnie przekonał do siebie. Smak mi wgl nie odpowiada.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.