- ograniczamy w diecie żywność przetworzoną
- nie używamy polepszaczy (przyprawy czyste, bez glutaminianu sodu, najlepiej świeże lub suszone zioła, ciasta kruche i biszkoptowe są świetne bez użycia proszku do pieczenia)
- częściej wybieramy ziarno a nie jego przemiał
- przygotowujemy samodzielnie desery i sałatki z owoców i warzyw
- ziemniaki krajowe w asyście świeżej ryby, jajka od kur z wolnej hodowli, mięso w umiarkowanych ilościach ze sprawdzonego źródła
- spożywamy płatki owsiane zwykłe, nie błyskawiczne (to samo tyczy się kasz i ryżu), które po obróbce, mają o połowę mniej wartości
- miód zamiast cukru, migdały zamiast alergizujących orzechów
- wybieramy masło roślinne z obecnością omega 3 bez konserwantów
- spożywamy częściej wszelkiego rodzaju kasze (jaglana, pęczak, tatarka) - tanie produkty i bardzo zdrowe
- siemię lniane zawsze pod ręką ( zmielone, dodajemy do sałatek, kefirów, jogurtów, twarożków) - bogactwo kwasów nienasyconych
- rezygnujemy ze smakowych jogurtów, kefirów i innych, gdyż więcej w nich sztucznych smaków, niż białka i cennych bakterii. Pyszne mleczne koktajle robimy sami, dodając do naturalnego jogurtu lub kefiru banany, jagody, truskawki, maliny
- fasola i cieciorka bogactwem wartościowego białka
- dla mięsożerców chude mięso drobiowe i ryby
- dieta bogata w kiszonki doskonałe na wzmocnienie odporności
- unikamy smażenia w głębokim tłuszczu, bez panierek, które jak gąbka zasysają mnóstwo kalorii. (gotowanie produktów na parze lub zapiekanie w piekarniku jest wygodne i zdrowsze).
- pijemy dużo wody (często i w małych porcjach, dzięki temu ułatwimy organom sprawne odprowadzanie odpadów przemiany materii.
- kropimy potrawy chłodnymi olejami z pierwszego tłoczenia
- wybieramy produkty, w tym owoce i warzywa z ekologicznych i krajowych gospodarstw - niskokaloryczna rzodkiewka, kalafior, jagody ...
- ograniczamy używki
środa, 23 kwietnia 2014
Jak żyć zdrowiej?
Proste, zdrowe dania są najmniej ryzykowne i toksyczne. Dlatego:
środa, 9 kwietnia 2014
Mak zdrowy i to jak...
Co zawiera mak?
Makowiec łatwy przepis |
Mak to kopalnia witamin, minerałów, błonnika, białka, wartościowych tłuszczy nienasyconych NNKT (omega 6) i wielu innych bardzo cennych związków:
Minerały w 100 g
wapń Ca - około 1400 mg !!!
magnez Mg 350 mg !!
żelazo Fe 10 mg !!!
potas K 720 mg !!!
fosfor P 880 mg
cynk Zn 8 mg !!!
mangan Mn 7 mg
!!! - oznaczyłam znaczne ilości
Witaminy
Witamina B1
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B6
Witamina E
Białko
około 20 g na 100 g suchego produktu
Błonnik
około 20 g na 100 g suchego produktu
Kalorie
około 500 cal
Niektóre źródła podają poniżej 500 kalorii inne powyżej - więc uśredniłam dane. Jakby nie było mak ma sporo kalorii, lecz nie są to puste kalorie. Obfitują w wiele cennych makro i mikroelementów, witamin, kwasów tłuszczowych, białka, fitosteroli i błonnika.
Dane na podstawie książki: Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.
Dane na podstawie książki: Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.
Właściwości lecznicze
dobroczynny wpływ na stan kości, stawów, produkcje czerwonych krwinek
poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci (mak ma dużo cynku)
prawidłowa praca serca i układu krwionośnego
działanie uspokajające układ nerwowy i lepsze funkcjonowanie mózgu
obniżanie złego cholesterolu i ryzyka miażdżycy
właściwości przeciwrakowe (dzięki zawartości antyoksydantów)
reguluje pracę jelit, florę bakteryjną i wydalanie
kwiaty maku w ziołolecznictwie wykorzystywane są do łagodzenia kaszlu i chrypki
przemysł farmaceutyczny wykorzystuje roślinę do produkcji lekarstw silnie uśmierzających ból, jak kodeina i morfina
Subskrybuj:
Posty (Atom)