środa, 23 kwietnia 2014

Jak żyć zdrowiej?

Proste, zdrowe dania są najmniej ryzykowne i toksyczne. Dlatego:





  • ograniczamy w diecie żywność przetworzoną
  • nie używamy polepszaczy (przyprawy czyste, bez glutaminianu sodu, najlepiej świeże lub suszone zioła, ciasta kruche i biszkoptowe są świetne bez użycia proszku do pieczenia)
  • częściej wybieramy ziarno a nie jego przemiał
  • przygotowujemy samodzielnie desery i sałatki z owoców i warzyw
  • ziemniaki krajowe w asyście świeżej ryby, jajka od kur z wolnej hodowli, mięso w umiarkowanych ilościach ze sprawdzonego źródła
  • spożywamy płatki owsiane zwykłe, nie błyskawiczne (to samo tyczy się kasz i ryżu), które po obróbce, mają o połowę mniej wartości
  • miód zamiast cukru, migdały zamiast alergizujących orzechów
  • wybieramy masło roślinne z obecnością omega 3 bez konserwantów
  • spożywamy częściej wszelkiego rodzaju kasze (jaglana, pęczak, tatarka) - tanie produkty i bardzo zdrowe
  • siemię lniane zawsze pod ręką ( zmielone, dodajemy do sałatek, kefirów, jogurtów, twarożków) - bogactwo kwasów nienasyconych
  • rezygnujemy ze smakowych jogurtów, kefirów i innych, gdyż więcej w nich sztucznych smaków, niż białka i cennych bakterii. Pyszne mleczne koktajle robimy sami, dodając do naturalnego jogurtu lub kefiru banany, jagody, truskawki, maliny
  • fasola i cieciorka bogactwem wartościowego białka
  • dla mięsożerców chude mięso drobiowe i ryby 
  • dieta bogata w kiszonki doskonałe na wzmocnienie odporności
  • unikamy smażenia w głębokim tłuszczu, bez panierek, które jak gąbka zasysają mnóstwo kalorii. (gotowanie produktów na parze lub zapiekanie w piekarniku jest wygodne i zdrowsze).
  • pijemy dużo wody (często i w małych porcjach, dzięki temu ułatwimy organom sprawne odprowadzanie odpadów przemiany materii.
  • kropimy potrawy chłodnymi olejami z pierwszego tłoczenia 
  • wybieramy produkty, w tym owoce i warzywa z ekologicznych i krajowych gospodarstw - niskokaloryczna rzodkiewka, kalafior, jagody ...
  • ograniczamy używki



    środa, 9 kwietnia 2014

    Mak zdrowy i to jak...


    Mak to jednoroczna roslina, rodząca niewielkie nasionka, które w makówkach, jak w grzechotkach, przy potrząsaniu dają miły dla ucha odgłos. Jej kwiaty urzekają delikatnością i płomienno-czerwonym ubarwieniem. Kwiaty maku występują także w kolorze szarym, niebieskim, białym, w odcieniach fioletu i różu. Mak występuje w Europie i Azji Mniejszej. Pochodzi z rodziny Papaveraceae. Od dawna ceniony jako wszechstronny lek na niepokój i bezsenność i przede wszystkim energetyczny składnik świątecznych potraw.

    Co zawiera mak?


    Makowiec łatwy przepis

    Mak to  kopalnia witamin, minerałów, błonnika, białka, wartościowych tłuszczy nienasyconych NNKT (omega 6) i wielu innych bardzo cennych związków:

    Minerały w 100 g

    wapń Ca -       około 1400 mg !!!  
    magnez Mg                350 mg  !!
    żelazo Fe                      10 mg  !!!
    potas K                        720 mg !!!
    fosfor P                       880 mg
    cynk Zn                           8 mg !!!
    mangan Mn                    7 mg

    !!! - oznaczyłam znaczne ilości

    Witaminy

    Witamina B1
    Witamina B9 (kwas foliowy)
    Witamina B6
    Witamina E

    Białko

    około 20 g na 100 g suchego produktu

    Błonnik   

    około 20 g na 100 g suchego produktu





    Kalorie

    około 500 cal    
    Niektóre źródła podają poniżej 500 kalorii inne powyżej - więc uśredniłam dane. Jakby nie było mak ma sporo kalorii, lecz nie są to puste kalorie. Obfitują w wiele cennych makro i mikroelementów, witamin, kwasów tłuszczowych, białka, fitosteroli i błonnika.
    Dane na podstawie książki:  Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.

    Właściwości lecznicze


    dobroczynny wpływ na stan kości, stawów, produkcje czerwonych krwinek

    poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci (mak ma dużo cynku)

    prawidłowa praca serca i układu krwionośnego

    działanie uspokajające układ nerwowy i lepsze funkcjonowanie mózgu 

    obniżanie złego cholesterolu i ryzyka miażdżycy

    właściwości przeciwrakowe (dzięki zawartości antyoksydantów)

    reguluje pracę jelit, florę bakteryjną  i wydalanie

    kwiaty maku w ziołolecznictwie wykorzystywane są do łagodzenia kaszlu i chrypki

    przemysł farmaceutyczny wykorzystuje roślinę do produkcji lekarstw silnie uśmierzających ból, jak kodeina i morfina