czwartek, 24 stycznia 2013

Rola ziół

Zielarstwo, ziołolecznictwo to najstarsze nauki, spisane na papirusach jako metody zapobiegania chorobom a przede wszystkim skuteczne sposoby pozbywania się problemów zdrowotnych. Konwencjonalna medycyna w XX wieku nowożytnej ery, znacznie wyparła, praktycznie darmowe sposoby na niezliczone przypadki zachorowań. Na szczęście koniec ubiegłego stulecia i początek trzeciego milenium, przyniósł wyraźny zwrot ku naturze. 
Ludzka odporność, nadwyrężona przez antybiotyki, wszechobecną złą chemię w żywności (konserwanty z groźną saletrą na czele - azotan sodu) i w środowisku, potrzebuje natychmiastowej pomocy, naturalnej terapii, wzmacniającej układ immunologiczny. 
Zdrowa dieta, bazująca głównie na produktach nieprzetworzonych, jak ziarno, czy ekologiczne płody, solidnie wspomagana odtruwającymi herbatkami ziołowymi, dzięki którym regeneruje się organizm, przyśpiesza metabolizm, obniża  zły cholesterol, reguluje ciśnienie i wiele, wiele innych przypadłości.  

Powrót do natury to już nie wyzwanie, ale niepodważalna konieczność.


Przysłowiowe tabletki (suplementy) na daną niedyspozycję, dla człowieka zapracowanego są ułatwieniem w kuracji prozdrowotnej. Jest tylko małe ale... Co się kryje, za tą słodką skorupą obiecywanek? Czy naprawdę znajdują się w nich wartości, o których mowa na opakowaniu? Jeśli tak, to po co tyle zastrzeżeń, asekuracji typu:  ...skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą... Płacimy sporo za coś, co i tak może być ryzykowne? To nie tylko mocna przesada, ale pieniądze wyrzucone w błoto.
Sklasyfikowane zioła, dopuszczone do obrotu, rzadko kiedy wywołują powikłania, czy działania uboczne. Ich powolne działanie nie przynosi natychmiastowej ulgi, ale poprzez systematyczne dawkowanie, odbudowuje układ odpornościowy, oczyszcza organizm, przywracając prawidłowe funkcjonowanie organów. Zioła są wszechstronne w swym dobroczynnym działaniu, zaś antybiotyki eliminują jeden wybrany problem w układzie, wzniecając zaburzenia na pozostałych odcinkach ustroju.

wtorek, 8 stycznia 2013

Sezam - zdrowe ziarno




Sezam - to jedna z najstarszych roślin oleistych na ziemi, zawierająca znaczne ilości witamin, cennych minerałów (mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia) przeciwutleniaczy i cudotwórczych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolenowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i stearynowy. Poza tym jest naturalnym źródłem lecytyny, bez której nasz mózg nie funkcjonuje, jak należy. Olej sezamowy, jako jeden z niewielu, nie psuje się w cieple, ale nie nadaje się do smażenia. Jego moc lecznicza ginie powyżej 60 stopni Celsjusza, jak u większości olejów z pierwszego i zimnego tłoczenia. Cenny tłuszcz dodajemy do sałatek, dresingów, zimnych sosów, kosmetyków, mydeł i wielu innych produktów, wzmacniających organizm.

 

Zalety sezamu


- obniża poziom cholesterolu

- poprawia pracę serca i drożność naczyń krwionośnych (potas i magnez jest siłą napędową serca -  a te z naturalnych źródeł działają najlepiej, bo organizm potrafi je wchłaniać)

- usprawnia mózg i układ nerwowy

- broni przed powstawaniem komórek nowotworowych

- poprawia odporność

- skutecznie walczy z objawami starzenia (mnóstwo antyoksydantów - sesamol i sesamolina)

- eliminuje zaparcia

- poprawia prace żołądka, jelit i nerek

- łagodzi a nawet usuwa hemoroidy