poniedziałek, 10 grudnia 2012

Susz z owoców nie tylko od święta

>
Prawie każdą część jabłka można wykorzystać

Suszone owoce przechowujemy w szczelnych naczyniach, w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu
Owocowy susz - oczyszcza i jest dobrym źródłem błonnika

 Suszenie owoców - domowym sposobem i bez konserwantów

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia ze wspaniałą tradycją wigilijnych potraw. Nie wyobrażam sobie ich bez kompotu z suszonych owoców. Owocowy wywar nie tylko usprawnia trawienie, ale także kompletuje zestaw niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. W skórkach owoców jest mnóstwo garbników, w których to najwięcej jest substancji, hamujących procesy starzenia. Kompot z suszonych śliwek, suszonych obierków z jabłek i gruszek to antidotum na złe samopoczucie po obfitym posiłku.  

Jak suszyć owoce?

Wystarczy wyciąć pasek papieru, położyć go na grzejniku i układać poplastrowane owoce i skórki. W domu wyzwala się piękny owocowy zapach - naturalny odświeżacz. Można suszyć skórki pomarańczy, cytryn, czy mandarynek (wszystkie owoce myjemy a cytrusy w szczególności, gdyż nie brak na ich skórze chemicznych substancji). Herbatkę z suszu warto pić przez całą zimę, starając się samodzielnie przygotowywać z domowego suszu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.