niedziela, 13 grudnia 2015

Karp wartości odżywcze i przepisy

Karp jest rybą słodkowodną o smacznym mięsie, bogatym w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, jak białko, wapń i witaminy z grupy B. Jest dobrym żródłem kwasów Omega 3 i 6, niezbędnych w zdrowej diecie.


Karp hodowany naturalnie bez pośpiechu, gwarantuje niemałe korzyści dla zdrowia - wzmacnia serce, układ krwionośny, kości i odporność. Chroni przed depresją i brakiem koncentracji. Szkoda, że tak rzadko można kupić karpia świeżego w ciągu roku.



Karp to królewska ryba. Pojawiała się kiedyś głównie na stołach zamożnych ale od dłuższego czasu w Polsce to przede wszystkim podstawowe danie w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia.



100 gram surowego mięsa ma tylko 49 kalorii, jak podaje Zofia Wieczorek-Chełmińska w "Zasadach żywienia i dietetyki stosowanej". Strony w sieci podają aż 110 kalorii, ale rzadko przy tym podają żródła danych . Nie wiem z czego wynika tak duża rozbieżność.
Karp trafił do Polski przypuszczalnie z Czech, dzięki Cystersom.w XVII wieku, sprowadzony w celach konsumpcyjnych. Pierwsze wzmianki historyczne w krajowych annałach sięgają nawet XIV wieku. 

Polecam  sprawdzone przepisy na przygotowanie karpia:
Karp w galrecie LINK
Karp na złoto: LINK
Karp pieczone dzwonka LINK
Karp w lekkiej panierce LINK

niedziela, 22 listopada 2015

Szpinak czy na pewno zdrowy?

Szpinak to ulubione warzywo w kuchni z zawartością kwasu foliowego, potasu, żelaza i wielu innych odżywczych składników, niezbędnych dla organizmu. Niestety nie ma szpinaku na liście jarzyn bezpiecznych, czyli wolnych od chemicznych dodatków, toksycznych dla żywych organizmów.


Konsument, czyli ja, ty i on przez lata grymasów i przebierania w poszukiwaniu najładniejszych okazów, doprowadził do tego, ze hodowcy i producenci zadbali aż nadto o piękny wygląd produktów. Za cudnym widokiem warzyw i owoców kryje się smutna prawda, czyli szkodliwe działanie środków ochrony roślin, bez których podobno nic nie urośnie... A kompost niby od czego? Jasne! Za dużo przy nim roboty a ryzyko groźnych chorób i zatruć może jednak nas nie dotyczy, bo gołym okiem nic przecież nie widać.



Jak zmniejszyć szkodliwość warzyw uprawianych produkcyjnie z pomocą środków ochrony roślin?


Nie wymyjemy ani nie odsączymy z warzyw wszystkiego złego, co w nich siedzi. Jednak można zmniejszyć złośliwy balast, mocząc warzywa w chłodnej wodzie przez godzinę z dodatkiem octu, najlepiej owocowego lub winnego. Niektórzy doradzają dodawać do powtórnego moczenia sodkę a ja proponuję krótkie obgotowanie (blanszowanie) z dodatkiem soli i porządne odsączenie na sicie. Dopiero po tym zabiegu użyć warzywo do przygotowania posiłku.
Oczywiście, że szpinak z własnego ogródka, uprawiany na kompoście też trzeba przynajmniej opłukać w zimnej wodzie, osączyć i dopiero przygotować krótką termiczną obróbką.

Do sporządzania soków na surowo - najlepiej liście zanurzyć na krótko we wrzątku z lekko osoloną wodą i wyjąć łyżką cedzakową. Powietrze i gleba zanieczyszczane są zewsząd - kwaśne opady, zimowe smogi z opałów. Prawie wolne od tych zabiegów mogą być te warzywa, których nie dosięga współczesna cywilizacja lub te, które mało wchłaniają szkodliwych substancji, jak na przykład kapusta, kalafior, cebula, dynia, ale ja i te moczę, opłukuje, blanszuje lub przelewam wrzątkiem, bo nigdy nic nie wiadomo...

Polecam dania ze szpinakiem:
Zapiekanka ze szpinakiem i fasolą
Nalesniki ze szpinakiem
Szpinakowe kopytka Pychota!
Rolada ze szpinaku, makreli i sera

 

piątek, 23 października 2015

Jak zdrowo się odchudzać?

Odchudzanie to dzisiaj mocno nadszarpnięte słowo... Kiedyś częściej mówiło się o prawidłowym odżywianiu. Odchudzanie króluje w mediach, jak coś na kształt - trzy po trzy czy, bla... bla... W ofercie handlowej codziennie podaje się mnóstwo cudownych specyfików przeważnie o wątpliwej skuteczności.

A tymczasem natura już od dawna daje człowiekowi ogromne możliwości - proste i tanie produkty bogate w błonnik, najważniejsze witaminy i minerały. Do tego jeszcze tylko codzienna porcja ruchu i chce się żyć...

Deser z awokado, kiwi i borówek LINK

Poniżej wymienię kilka produktów zdrowo przyśpieszających trawienie, których nie powinno zabraknąć w diecie na naszej szerokości geograficznej, bo leczą i dobroczynnie przyśpieszają przemianę materii:

wszelkie kapusty (biała. czerwona, brokuł, kalafior, jarmuż), buraki, czosnek, cebula, natka z pietruszki, dynia, rzodkiew, aronia, borówki, morele, jabłka, awokado

ziarna i pochodne - cieciorka, fasola, kasza jaglana, siemię lniane, otręby owsiane, płatki owsiane

przyprawy naturalne ziołowe świeże lub suszone - pieprz Cayenne, tymianek, bazylia, cząber, mięta, kurkuma, cynamon, imbir, zielona herbata...

ryby, chude mięso

miód, stewia, ksylitol

orzechy



Nie ma dobrej diety bez tłuszczu, takiego który ma w składzie kwas oleinowy, dzięki któremu poprawia się spalanie zbędnych tłuszczów w naszych boczkach tu i ówdzie. Ma go na przykład oliwa z oliwek. Bardzo zdrowym olejem jest olej lniany i rzepakowy - dotyczy to olejów tłoczonych na zimno. Powyżej 60 stopni C. takie oleje, niestety, tracą swoje cenne właściwości. Osoby drastycznie się odchudzające robią organizmowi ogromną krzywdę, nie dodając do surówki  jarzynowej ani kropli oleju. Mega ważne witaminy, jak A, E, D , rozpuszczają się właśnie w tłuszczu.

Podstawą do oczyszczania organizmu jest systematyczne picie wody, soków z owoców i jarzyn, w ciągu dnia małymi łykami.

Do powyższych produktów trzeba dodać szczyptę umiaru tak, żeby nie przekraczać dziennie 1800-2000 kalorii - oczywiście przy średnio aktywnym trybie życia. Ilość kalorii zależy od naszych codziennych zajęć. Dla osób ciężko pracujących fizycznie zapotrzebowanie na energię jest znacznie większe.

środa, 7 października 2015

Dynia mądry sposób na odchudzanie i urodę

Dynia nie dość, że ma niespełna 30 kalorii w 100 gramach masy to jeszcze napakowana jest najzdrowszym zestawem witamin, minerałów i dobrych tłuszczy, bez których nasz organizm pracuje marnie a ciało szybciej się starzeje. Do tego jeszcze ten wspaniały kolor z dużą ilością karotenów czyli witaminy wzrostu A. Takie dynie trzeba wybierać, mocno pomarańczowe.

Dynia hokkaido - popularna, bardzo smaczna, nieduża, mocno pomarańczowa odmiana, nie wymaga obierania ze skóry




Dynia zalety


Dynia (Cucurbita L.) zawiera betakaroten przetwarzany przez organizm na witaminę A, która zapobiega starzeniu, poprawia wzrost, dba o ogólny rozwój, wzmacnia wzrok, zapobiega rozwojowi krzywicy u niemowląt i dzieci, zmniejsza ryzyko nowotworów, dodaje uroku skórze, włosom i paznokciom. 

Warzywo jest dobrym żródłem witaminy serca czyli witaminy E a także witamin B - B1, B2, B5, B6, PP (B3). Zawiera cenne minerały - sporo potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, dzięki którym wzmacnia się układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie, znikają zaparcia i choroby układu pokarmowego a co za tym idzie jest się sytym i szczuplejszym zarazem.

Kiedyś w Polsce dynię określano nazwą bania-  i słusznie, bo ileż w tej bani wartości, które skutecznie blokują skłonność do stresów (witaminyB). Samo jedzenie kolorowego dania już poprawia nastrój!

Dynia to bogactwo cennych kwasów tłuszczowych, które magazynują jej pestki

Ciekawostką jest, że dynia nie wchłania tak dużo złych związków z nawozów ile inne warzywa- zatem bezpieczna i tania!

Dynia nie zawiera sodu, czyli nie podnosi ciśnienia krwi. Ma dużo potasu a ten dba o równowagę elektrolitów w organizmie i reguluje ciśnienie krwi

Dynia odkwasza organizm i oczyszcza

Dynia pomocna w leczeniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy

Warzywo jest dobrym żródłem białka i błonnika (w 100 g pestek jest 28 g białka, 6 g błonnika, około 600 kalorii)

Dynia hamuje odruch wymiotny, wskazana dla dzieci i kobiet w ciąży

Poprawia pracę nerek i układu moczowego

Dynia lekkostrawna dla dzieci i wszystkich w każdym wieku,  konieczna w diecie mężczyzn zagrożonych chorobą prostaty

Dynia afrodyzjak?  ... jak się czerpie ze skarbnicy takiej jak dynia to mnie nie dziwi, że ma się ochotę...


Moje przepisy z dynią: 

Zupa z dyni na rosole
Placki z dyni
Sernik Pyszny Dynio
Jesienny słodziak, czyli kruche z masą z dyni i sera
Warzywa na patelnię z cukinią i dynią
Sałatka z dyni makaronowej jak zrobić

piątek, 25 września 2015

Domowe sposoby na nadciśnienie

Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna. Jest wynikiem pośpiesznego życia i diety bogatej w przetworzone produkty ze szkodliwymi konserwantami i tłuszczami nasyconymi. Współcześnie nawet u dzieci obserwuje się ciśnienie tętnicze powyżej normy, spowodowane głównie śmieciowym jedzeniem typu kiepski hot-dog, czy ociekające tłuszczem frytki.

Aronia uzdrawiające owoce


Brak ruchu  na świeżym powietrzu sprzyja zamykaniu i osłabieniu naczyń krwionośnych.  Do tego jeszcze zła dieta i ciśnienie rośnie a serce przy tym tak się męczy, że się nadyma , zamieniając się z czasem w lichy kapeć trudny do naprawy.

Nadciśnienie jest skutkiem zapchanych naczyń krwionośnych i zwiększa się wraz ze starzeniem organizmu, choć nie jest to regułą. Jak zatem poprawić stan serca, tętnic i żył? Odpowiedź wydaje się bardzo prosta - trzeba radykalnie zmienić dietę na odżywczą, z przewagą warzyw, owoców i ziaren zbóż. Jednak to trochę za mało...



Jak regulować ciśnienie samodzielnie?


Ćwiczymy codziennie bez przeciążania organizmu po kilkanaście minut tak, żeby pobudzać krążenie (rano i wieczorem). 

Unikamy używek, tłuszczy zwierzęcych (oprócz ryb, których tłuszcz jest zbawienny-, kwasy Omega), nadmiaru mięsa, słonych wędlin, szczególnie ograniczamy sól. Można już kupić sól z obniżoną zawartością sodu.

Posiłki przyprawiamy ziołami w niewielkich ilościach, ale często - tymianek, oregano, cząber, rozmaryn, mięta, bazylia - mają zbawienny wpływ na oczyszczanie organizmu 

Dieta bogata w ziarna, kasze, orzechy

Dieta bogata w ryby i owoce morza

Babeczki z kaszy jaglanej, jagód goji, winogron


Sałatki i surówki kropimy olejem tłoczonym na zimno

Sięgamy częściej po warzywa, owoce, soki, bogate w witaminy: C, E, B, D, minerały - potas, żelazo, cynk, wapń, błonnik i antyoksydanty. Wymienię tylko kilka - truskawki, jagody, jeżyny, aronia, morele, jabłka, pomidory, banany, papryka, kapusty, brokuły, czosnek, cebula, buraki, ziemniaki...

Zamiast mocnej herbaty stosujemy napary z ziół przez 2-3 tygodnie z przerwami w ilościach według wskazań na opakowaniu - są w aptekach gotowe mieszanki z głogu, kozłka lekarskiego, bzu czarnego, lipy, skrzypu, dzikiej róży.

Unikamy stresujących sytuacji. Nawet rozmowa podnosi ciśnienie. Lepiej usunąć się w kąt niż ostro dyskutować z kimś, kto i tak nas nie słucha. Trzeba myśleć pozytywnie i mimo problemów nie obwiniać się z byle powodu. Podsumowując; Spokój i jeszcze raz spokój! Wszak złość piękności szkodzi...

czwartek, 20 sierpnia 2015

Jeżyny nie tylko na zdrowe odchudzanie...

Każdy kto boryka się z problemami powolnej przemiany materii i każdy kto tych kłopotów jeszcze nie ma, powinien zajadać się wyjątkowo zdrowymi owocami, zawierającymi znaczne ilości błonnika, dobrze przyswajalne witaminy (w tym spore ilości witaminy E, K, C, B, PP, A), minerały (w tym ważny magnez, wapń, żelazo) oraz przedłużające życie i młodość - antyoksydanty.

Jeżyny (Rubus fruticosus)


Jeżyny są także doskonałe w diecie cukrzyków, dla osób z osłabionym sercem, niedomaganiami układu kostnego, czy z ryzykiem chorób nowotworowych. Jeżyny rosną na łąkach, miedzach, polach i na skrajach lasów. W tym roku dojrzały już na początku sierpnia, bo lato w Polsce słoneczne i bardzo ciepłe. Teraz najlepszy czas na przetwory z jeżyn - soki, dżemy, frużeliny, konfitury, nalewki a także łakocie z jeżynami - pyszne ciasta, desery czy lody.


Dżem i sok z jeżyn przepis



100 g jeżyn zawiera niewielką ilość kalorii ( około 40) i niski indeks glikemiczny (25)

W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się liście jeżyny, które mają właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odtruwające. Przywracają prawidłową pracę układu pokarmowego po biegunkach i niestrawnościach. Napary z liści, zapobiegają także powstawaniu wrzodów i działają wykrztuśnie w stanach zapalnych dróg oddechowych.

W pielęgnacji skóry liście i owoce jeżyny łagodzą objawy trądziku, regenerują, ujędrniają i wygładzają jej tkanki. Napary i płukanki z liści wzmacniają włosy i paznokcie.

poniedziałek, 20 lipca 2015

Bób na zdrowe odchudzanie

Bób to zielone, przepyszne, duże ziarna niczym prawdziwe kapsułki ze skarbami natury -z wartościowym białkiem, witaminami z grupy B, minerałami i błonnikiem.
Bób to roślina motylkowa ceniona jest przez ludzkość od tysiącleci, zwłaszcza w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego.



Bób świeży z ogródka nie wymaga obierania ze skórek,
ale z kupowanym  różnie bywa.

To smaczne warzywo w sezonie letnim nie przysparza kłopotów w przygotowaniu. Świeże młode ziarno gotuje się błyskawicznie około 5 minut lub tyle, żeby było miękkie, ale nierozgotowane. Trzeba po prostu próbować. Przed gotowaniem bób warto przepłukać pod bieżącą wodą, potem zalać na godzinę zimną. Następnie odlać wodę i gotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Bób nie powoduje wzdęć w takim stopniu, jak fasola czy groch i jest świetną przegryzką w ciągu dnia. Ma jednak i wady, zwłaszcza w miejscach, gdy nie czujemy się swobodnie, będąc na przykład w pracy, czy gdziekolwiek między ludźmi. Jest po prostu wiatropędny.



Co zawiera bób?


Bób to dobre żródło witamin z grup B, w tym bardzo waznej folacyny B9 - inaczej zwanej kwasem foliowym. Jego brak w organizmie skutkuje skłonnością do depresji, niedorozwojem płodu, zaburzeniami w składzie krwi, osłabieniem serca.Więcej...
Ziarno bobu dostarcza także witaminy B2, B5 i B6 - odpowiedzialne między innymi za przemianę tłuszczy, stan skóry, włosów i paznokci. Więcej
Bób w diecie to lepsza krzepliwość krwi, krótsze miesiączki, minimalne ryzyko anemii a wszystko to dzięki witaminie K.
Bób dostarcza niezbędnej niacyny- witamina PP, dzięki której organizm broni się przed stresem, nadciśnieniem i chorobami krwi.

Dla odchudzających i ceniących zdrowie spozywanie bobu to okazja do poprawy metabolizmu, wyregulowania poziomu cukru (niski indeks glikemiczny bobu), utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.

Bób ma sporo białka - około 7 g w 100 g ugotowanego ziarna i około 6 g błonnika, co bardzo korzystnie wpływa na odżywienie i zarazem wyszczuplenie ciała.

Bób to naturalne kapsułki na uciążliwe zaparcia.

Bób zawiera cenne ilości minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedż, cynk i mangan.


Bób w kuchni


Bób gotowany smakuje świetnie. 100 g ugotowanego bobu ma niewiele - około 90 kalorii-aż się prosi podkreślić bezcennych kalorii. Co do smaku zdania są podzielone. Moim zdaniem niesłusznie, gdyż warzywo jest niesamowicie smaczne a zapach... No cóż? Można wrzucic do gotowania jakies aromatyczne ziele, na przykład angielskie, kminek, natkę z pietruszki. Warto poeksperymentować, gdyż zielone warzywa niezwykle zdrowe i szkoda byłoby przegapić sezon na bób.
Od siebie polecam pyszną, odżywczą i sytą zieloną sałatkę z bobu, brokuła i fasolki szparagowej



środa, 1 lipca 2015

Cząber zamiast antybiotyków

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) to wspaniałe ziele z rodziny jasnowatych, skuteczne na różne dolegliwości. Likwiduje wiele groźnych bakterii, opornych nawet na antybiotyki, jak na przykład uciążliwe bakterie gronkowca. Obok tymianku, rozmarynu i oregano cząber powinien mieć stałe miejsce w zielniku, w kuchni i apteczce.

Mój cząber, jak wiecie z wcześniejszych wpisów, siałam w kwietniu. Wyrósł pięknie na około 40 cm wysokości. Teraz chętnie obrywam górne partie do dań z warzywami, sałatek a szczególnie do potraw z mięsem. Nie ma grochówki bez dodatku cząbru, który nie tylko mocno poprawia jej smak, ale i czuwa nad prawidłowym trawieniem, minimalizując wzdęcia i złe samopoczucie. Stare podania mówią, że ten, który cząbru kosztuje chętnym do dobrych uczynków i weselszym się staje.

Cząber podczas kwitnienia

Cząber z sałatą teraz a tak wygladał 3 miesiąe wczesniej (zdjecie poniżej)
Cząber siewki 3 tygodnie od wysiania


Cząber świeży czy suszony łagodzi stresy, fermentację jelit, zapobiega biegunkom, infekcjom pęcherza moczowego, oczyszcza z toksyn, poprawia koloryt i kondycję skóry. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Roztarte ziele zmniejsza swędzenie po ukąszeniach a napary i olejki leczą stany zapalne dróg oddechowych, stawów a także żołądka i dwunastnicy.

Cząber trafił do Europy najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów, położonych wokół basenu Morza Śródziemnego - Syria, Palestyna, ziemie przy górach Kaukaz.

Co zawiera cząber i kiedy go najlepiej spożywać i suszyć?


Cząber właśnie teraz pod koniec czerwca zaczyna kwitnąć. To jest najlepszy okres na zbiory i spożywanie, gdyż ma najwięcej olejków eterycznych, czyli najwięcej mocy. Na suszenie zrywam pierwsze od góry 15 cm łodyg i suszę w małych pęczkach w suchym dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszony cząber ma również wspaniały aromat. Przyda się z pewnością w kuchni i w apteczce do następnego sezonu. Pomimo leczniczej zawartości nie rzucamy się na cząber łyżkami, ale dozujemy w umiarkowanych ilościach- na przykład łyżeczka posiekanych świeżych ziół do obiadu lub 1/3 szklanki naparu, sporządzonego  z łyżki suszonych ziół 2-3 razy dziennie.

Cząber zawiera liczne olejki eteryczne a także garbniki i flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz niezbędne minerały, jak: magnez, potas i cynk.

Cząber uprawa


Cząber to śródziemnomorska roslina. Ceni sobie zacisze i słoneczne stanowisko. Gleba najlepiej piaszczysta i przepuszczalna. Ziele świetnie daje sobie radę podczas suszy, w przeciwieństwie do bazylii, którą trzeba częściej podlewać i zasilać a cząber poza słońcem i osłonięciem od wiatrów, prawie nic nie potrzebuje. Najlepiej wysiać go w marcu do doniczek a młode roslinki pikować po około 3 tygodniach od wschodu.  Można siać cząber w kwietniu wprost do gruntu, ale mnie jakoś słabo wschodził, dlatego wysiałam do doniczek w marcu. Więcej o wysiewie ziół. Do gruntu przesadziłam na poczatku maja. Cząber, tymianek, mięta i oregano z reguły dobrze znoszą zimy. Na wiosnę powinno się przyciąć rośliny, żeby dobrze się rozkrzewiały w następnym sezonie.
Cząber inne nazwy: cząberek, fasolowe zielę, dzięcielina, pieprzyk, cząberek.

czwartek, 28 maja 2015

Sałata w sezonie najlepsza

Sałata to jedno z najbardziej popularnych i lubianych warzyw. Jeśli macie tylko możliwość siejcie ją samodzielnie lub posadźcie z rozsady lub kupujcie od sprawdzonych producentów z naturalnych upraw.


Sałata właściwości


Walory smakowe i odżywcze sałaty są bezcenne. Koniec wiosny, lato i jesień to okazja, by dowartościować organizm zielonym, pysznym, chrupiącym warzywem, bogatym w minerały - magnez, wapń, cynk, żelazo, potas a także witaminy, zwłaszcza z grupy B, w tym cenny kwas foliowy, czyli witamina B 9 i niemała ilość prowitaminy A i witaminy E oraz ważny w przemianie materii błonnik. Sałata obok wielu wartości odżywczych ma znikomą liczbę kalorii - w 100 g warzywo nie przekracza 20 kalorii a jest to ilość dla różnych gatunków tych warzyw. Pozostaje zatem nam tylko chrupać od rana do wieczora, dzień po dniu.
Oprócz witamin i minerałów sałata jest bardzo dobrym żródłem antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia organizmu. Obecność witamin z grupy B ma zbawienny wpływ na odporność i dobre samopoczucie, jak i  na większość niezbędnych procesów fizjologicznych w zdrowym ustroju. Dieta bogata w sałaty, w tym szczególnie popularną masłową, skutecznie niweluje ryzyko nowotworów i innych groźnych chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wreszcie sałata to doskonały dar natury w bezpiecznej diecie przy odchudzaniu.



Sałata uprawa


Sałata masłowa króluje na naszych stołach, ale warto wzbogacać menu o inne gatunki, w tym bardzo cenną śródziemnomorską odmianę rukolę, która niestety nie jest najłatwiejsza w samodzielnej uprawie w Polsce. Rukola właściwie należy do rodziny kapustnych szczególnie bogatych w witaminy i minerały. Polecałabym do hodowli oprócz masłowej - roszponkę, sałatę karbowaną, rzymską i lodową.

Polecam przepis na sałatkę z sałaty masłowej i kapusty pekińskiej, którą można przygotować nawet na kilka godzin wcześniej w przeciwieństwie do przystawki z samej sałaty, którą trzeba przygotować w ostatniej chwili przed podaniem. LINK

Sałatka z kapustą pekińską, sałata masłową, rzodkiewką...



sobota, 18 kwietnia 2015

Cieciorka na zdrowe odchudzanie i skołatane serce

Cieciorka to orzeszki zdrowia - cenne żródło białka, potasu, żelaza i błonnika. Potas (około 300 mg w 100 g) to pierwiastek niezbędny dla serca - ważny dla elektrolitów, czyli optymalnej gospodarki potasowo-sodowej, reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia transport tlenu i substancji odżywczych do mózgu i komórek w obrębie ustroju. Błonnik - przyspiesza metabolizm a co za tym idzie odchudzanie. Cieciorka ma go znaczne ilości - około 8 mg w 100 gramach produktu. Rola żelaza w organizmie jest ogromna (w 100 g cieciorki około 3mg żelaza). Więcej...
Cieciorka z łacińskiego Coronilla L. wywodzi się z rodziny bobowatych Fabaceae. Sto gram ugotowanych ziaren- kuleczek ma około 150 kalorii. Cieciorka powinna na stałe zagościć w naszej kuchni - dla wegetarian to dobry podstawowy produkt a dla mięsożerców bardzo korzystna alternatywa.
Ziarna ciecierzycy w 100 gramach zawierają prawie 9 gram białka!
Cieciorka zalana zimna wodą do spęcznienia

Przed spożyciem trzeba pamiętać, żeby moczyć ziarno najlepiej przez noc w zimnej wodzie. Głównie po to, żeby pozbawić je puryn. Puryny to szkodliwe związki dla człowieka. Są powodem wzdęć i niosą ryzyko artretyzmu, dny moczanowej, zwanej też podagrą (schorzenie objawia się wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi, który jest powodem stanów zapalnych mięśni i stawów, zwłaszcza u mężczyzn). Osoby, które chorują na podagrę powinni ściśle konsultować rodzaj diety ze specjalistą w tej dziedzinie.

Niektóre badania donoszą, że najgroźniejsze puryny dla człowieka a szczególnie dla wrażliwych osób, pochodzą z produktów zwierzęcych, gdyż roślinne puryny ponoć w mniejszym stopniu przyswaja organizm. Osobiście uznaję metodę złotego środka w spożywaniu nie tylko cieciorki, która dla przeciętnego zjadacza bez schorzeń, może okazać się najtrafniejsza, czyli małe porcje 2-3 razy w tygodniu. Wniosek jest prosty: jemy z UMIAREM. Ileż to już razy badania naukowe nad żywnością zostały podważone i ciągle są rewidowane. Na przykład debata naukowa nad zdrowotnością jajek jest ciągle niezakończona. Niektórym produktom dopisuje się reklamową magię o cudownym działaniu, żeby tylko wzrósł na nie popyt. Dystans i umiar to klucz do rozważnej diety.

Jak gotować cieciorkę, groch lub fasolę?


Cieciorka po ugotowaniu
oczyszczamy suche produkty z ciemniejszych, nieładnych ziaren 

zalewamy zimną wodą w objętości  4 razy większej od suchego produktu na noc (10-12 godzin)

zlewamy wodę i porządnie płuczemy ziarno na sicie.

zalewamy wodą i gotujemy około minuty, po czym odlewamy wodę z charakterystyczną pianą i ponownie opłukujemy ziarno (podobno na tym etapie dodanie 1-2 łyżek octu przyspiesza oczyszczenie ziarna z puryn)

zalewamy świeżą wodą i gotujemy w przyprawach na wolnym ogniu około godziny czasu do miękkości - niektóre szkoły mówią o dodawaniu szczypty sody oczyszczonej do gotowania, by przyśpieszyć zmiękczanie produktu)
Polecam:
Fasola Jaś bezpieczne białko

wtorek, 17 marca 2015

Jak jeść, żeby mieć z tego korzyść

Oprócz zdrowej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw, ważnym warunkiem do skutecznej diety jest prawidłowe trawienie w jamie ustnej, na który możemy mieć spory wpływ. 


Warzywa z kaszą jaglaną

Szybkie spożywanie pokarmów sprawia, że nie będą dobrze strawione, więc dalsza ich przydatność może być wątpliwa. W jamie ustnej, przy pomocy ślinianek, które produkują enzym, zwany ptialiną (amylaza), dochodzi do przetwarzania skrobi i innych cennych reakcji. 

Jedząc posiłki, nie śpieszymy się, wręcz celebrujemy ten moment wraz z pracą kubków smakowych, które nas do tego zachęcają. Każdy kęs musi być pieczołowicie obtoczony śliną i spokojnie przesłany przełykiem do żołądka w celu dalszego trawienia. Nawet wtedy, kiedy spożywamy pokarmy płynne, robimy to małymi łykami, wiążąc ich porcje ze śliną.
Rozkosz smakowania to naturalny i bardzo zdrowy odruch trawienny.


Rozmieszczenie ślinianek w jamie ustnej


Rozróżniamy duże gruczoły ślinowe i małe gruczoły ślinowe. Do dużych ślinianek, posiadających przewody ślinowe,  należą:  przyuszne, podżuchwowe i podjęzyczne. Do małych gruczołów ślinowych, bez przewodów, rozmieszczonych obficie w formie grudek, należą: ślinianki policzkowe, wargowe, trzonowe, językowe, migdałkowe i podniebienne.

czwartek, 12 lutego 2015

Kiwi uzdrawiający balsam

Kiwi niezbyt piękne, owłosione, ciągle przez wielu niedoceniane jest niczym brzydkie kaczątko pośród mandarynek, czy winorośli. Roślina-pnącze, przeważnie dwupienne, zwana także aktinidią rodzi o tej samej nazwie przepyszne jagodowe owoce. Liczba amatorów kiwi ciągle wzrasta i słusznie, bo moim zdaniem to jedne z najsmaczniejszych owoców a do tego niezwykle bogate w witaminy, przeciwutleniacze i minerały.


Kiedy ceny kiwi spadają warto wykorzystać sprzyjający czas na zdrową przekąskę - dla wzmocnienia organizmu i oczyszczenia go z toksyn. Kalorie? Kiwi ma ich zaledwie około 60 na 100 g masy. Dla orientacji jeden owoc waży około 60-70 g i może mieć około 40-45 kalorii.





Kiwi wartości odżywcze


Owoce zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki którym - chronimy organizm przed infekcjami, łatwiej pozbywamy się intruzów z organizmu, rany goją się szybciej, wolniej się starzejemy, jesteśmy sprawniejsi i można by tak wymieniać i wymieniać... Pierwszy z antyoksydantów to witamina C, której kiwi ma w 100 g około 100 mg a ilość ta pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie dla naszego organizmu .

Drugi skuteczny przeciwutleniacz to witamina E, nazywaną witaminą serca - tej kiwi ma najwięcej, ale tuż pod skórką i w samej skórce, więc, jak ją zjemy to z bardzo dużą korzyścią dla naszego układu krwionośnego, serca i nie tylko... Trzeba tylko owoce dokładnie umyć.

Kiwi ma także sporo witaminy K i A, niezbędnych dla zdrowej krwi, kości, poprawy przyswajalności wapnia i innych minerałów. Kiwi dostarcza sporo witamin z grupy B( na przykład kwas foliowy), które koją nerwy, wzmacniają kości, pielęgnują skórę, włosy i paznokcie.

Najważniejsze minerały - spora ilość potasu, wapnia, cynku, magnezu i żelaza.

Kiwi to świetny owoc do domowych zabiegów kosmetycznych. Jeśli nie zjadamy skórek to zanim je wyrzucimy, warto od strony miąższu masować nimi skórę twarzy, rąk, stóp... Cera staje się ładniejsza - jasna, jędrna i dożywiona.



niedziela, 18 stycznia 2015

Awokado właściwości oraz przepis na deser i zdrowe masło

Awokado po ugryzieniu maślane, ale niekoniecznie lubiane przez wszystkich, gdyż w smaku, trzeba przyznać - trochę mdłe i nijakie.

Przygotowanie deseru z awokado, kiwi jagód i jogurtu
Jednak nie trudno przecież o proste przyprawy i dodatki, żeby przygotować je w bardzo smacznej wersji do podania, czerpiąc przy tym ogromną korzyść dla zdrowia. Przepisów z awokado jest mnóstwo w sieci, w literaturze i w codziennej prasie. Zatem kiedy owoce pojawiają się w naszych sklepach trzeba je koniecznie włączyć do diety z wyjątkiem osób, które są uczulone na awokado lub jeśli owoce nie są wskazane z innych powodów.

Awokado krótki opis


Awokado Persea,  nazywane także smaczliwką należy do rodziny wawrzynowatych Lauraceae, spokrewnione także z grupą magnoliowych. Z wyglądu przypomina gruszkę, choć ma zupełnie unikatową zieloną lśniącą skórkę. Ojczyzną drzew, które rodzą smaczliwki jest głównie Meksyk i pozostałe kraje Ameryki Środkowej oraz ciepłe rejony USA i Ameryki Południowej - Brazylia, Peru... Historia zastosowania awokado w kuchni sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą. 
Maślane owoce smaczliwki mają w swoim składzie kwasy nienasycone - życiodajne tłuszcze o właściwościach regulujących ciśnienie, odmładzających, uspokajających i regenerujących.



Przepis na pyszny deser z jagód, awokado i kiwi LINK

Awokado kalorie i najważniejsze składniki odżywcze


Awokado to chyba najbardziej kaloryczny owoc na świecie, ale jego kalorie są na wagę zdrowia. W większości w awokado biorą się z tłuszczu, ściśle mówiąc głównie z kwasów jednonienasyconych. I proszę, jak łatwo możemy uzyskać zdrowe masło, bez obaw, że skoczy nam ciśnienie. W 100 g owocu jest około 160 kalorii i myślę, że jak na masełko to całkiem niewiele.


Witaminy:

E - witamina serca i przeciwutleniacz, A- witamina wzrostu i przeciwutleniacz, witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5 - pantenol, B6 i folacyna B9 - kwas foliowy)
oraz C, PP, K i H


Minerały: potas i wapń, mangan, miedź, cynk

Białko to aż 2 g na 100 g owocu

Błonnik około 6 g na 100 g

tłuszcze około 16 g na 100 g (olej oleinowy i linolowy)

woda około 68 g na 100 g


Awokado właściwości



reguluje ciśnienie i cholesterol
  
uelastycznia naczynia krwionośne

utrzymuje równowagę elektrolitów (rola potasu w organizmie)

wpływa na prawidłowy rozwój komórek krwi, mózgu, nerwów, kości, tkanek mięśniowych i skóry 

dba o prawidłowy metabolizm i pozostałe procesy w organizmie

pomimo znacznej ilości kalorii działa jak detoks i odchudza

reguluję pracę układu pokarmowego usuwając zaparcia

poprawia wzrok (zawartość luteiny)

usuwa zmęczenie i rozdrażnienie, 

uspokaja i chroni przed depresją

pierwszorzędny składnik w kosmetyce i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci
 - odmładza i regeneruje

Awokado w kuchni

Awokado w krajach, gdzie rośnie stosowane jest kulinarnie na wiele sposobów - na ostro i na słono jako sos i przystawka do wielu dań. Warto tu wymienić najbardziej znany stary i ciągle na topie meksykański specjał guacamole, który przygotowuje się bardzo prosto dodając do dojrzałego zmiażdżonego awokado dwa najważniejsze składniki - sok z limonki i sól do smaku. Te trzy składniki to właśnie idealny sposób na zdrowe masło do kanapek. Smak guacamole można podkręcić czosnkiem, szczypiorkiem i chilli.




niedziela, 4 stycznia 2015

Jagody goi cudowne właściwości prawda czy mit

Jagody goi z kolczastego krzewu Lycium barbarum (kolcowój pospolity) z rodziny psiankowatych, czyli z tejże samej, co poczciwy kartofel, czy pomidor, zawierają sporo związków, dzięki którym organizm ludzki wolniej się starzeje i wykazuje lepszą odporność na choroby. Jednakże dotyczy to spożywania tylko dojrzałych, dobrze wybarwionych owoców, gdyż cała roślina, zwłaszcza jej niedojrzałe owoce są silnie trujące.
Pogłoski, co do cudownych właściwości chińskich jagód goi, pobudzających ludzkie libido są podobno mocno przesadzone w celach zyskownej sprzedaży. Takie i podobne wieści, niestety, nie zostały jednoznacznie poparte przez laboratoria, czy inne badania kliniczne nad składem cudownych owoców goi. Cóż? Ogólnie wiadomo przecież, że bogactwo warzyw, owoców, ryb w diecie człowieka ma bardzo korzystny wpływ na organizm i jego życie seksualne, dlatego dbajmy o to, bo wybór produktów jest ogromny.

Jagody goi składniki odżywcze

W jagodach goi, jak i w wielu tego typu roślinach na świecie ponoć obecne są przeciwutleniacze z dużą ilością witaminą C. Poza tym mają zawierać cenne aminokwasy, karotenoidy (witamina A), witaminę B oraz minerały, jak wapń, potas, selen, cynk. Niestety nie znalazłam źródła, które by jednoznacznie wypowiedziało się na temat właściwości jagód goi, odnosząc się do badań, czego przyznam się, zupełnie nie rozumiem, mając na uwadze, ze owoce na Dalekim Wschodzie znane są z dobroczynnego działania od 2000 lat. Mogę natomiast podać stronę pod tym adresem:, gdzie znajdziecie opis składu i korzyści, jakie płyną z dodawania jagód do diety - według Pani Katarzyny Gurbackiej - Dyplomowanej Dietetyk od zdrowego jedzenia. 


Od siebie mogę powtórzyć, jak zawsze sprawdzającą się zasadę, że dobry rezultat działania uzyskuje się przez systematyczne spożywanie niewielkich ilości przez dwa tygodnie z zastosowaniem przerwy również na dwa tygodnie, na przykład garści obmytych jagód pod bieżącą wodą, dodanych do owsianki lub jogurtu. Jesteśmy często zasypywani informacjami bez pokrycia, dlatego umiar w jedzeniu to klucz do zdrowia i dystans do wielu diet na tym świecie. 
Na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia przygotowałam pyszny deser a la kutia ale bez pszenicy, z bakaliami, w tym z jagodami goi i kaszą jaglaną. Jeśli chcielibyście skorzystać zapraszam na przepis: