środa, 3 grudnia 2014

Orzechy włoskie dobre na zdrowsze serce, jasny umysł...

Od jesieni po wiosnę warto jeść orzechy włoskie o ile nie jesteśmy na nie uczuleni. Kilka sztuk dziennie - 6-8 kuleczek zupełnie wystarczy, bo tak wiele mają cudownych składników w niewielkiej ilości. Objadać się nie należy z powodu sporej ilości kalorii - około 600 kalorii w 100 g .  Najlepiej je dostarczać z umiarem i codziennie. Dla wegetarian i wegan  orzechy to doskonałe źródło białka.


Szczególnie należy podkreślić, ze orzechy włoskie są bardzo dobrym żródłem witaminy E, słusznie nazywanej witaminą młodości, kwasu foliowego oraz magnezu i potasu. To dzięki nim organizm regeneruje mózg, serce, układ krwionośny, nerwowy, poprawia się metabolizm.
Systematycznie i z umiarem spożywając orzechy, możemy znacznie podnieść odporność organizmu, uwolnić się od stresów, by z uśmiechem i ufnością budzić się każdego dnia.


Orzechy włoskie najważniejsze składniki


Witaminy - ,B6, B9 -kwas foliowy), E,  A, C, K, PP (witamina E - ponad 6 mg w 100 g orzechów)
Najważniejsze minerały: potas, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor, wapń, miedż, mangan
Białko: około 17 g w 100 g
Zdrowe tłuszcze nienasycone (między innymi omega 3 i 6) - razem około 60 g w 100 g
garbniki bogate w przeciwutleniacze
węglowodany
błonnik



Orzechy włoskie działanie



poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne  

poprawiają pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego

wzmacniają układ odpornościowy, dostosowując przeciwciała do zagrożenia groźnymi drobnoustrojami (obecność selenu, cynku, żelaza i zdrowych tłuszczy)

orzechy w diecie to naturalny sposób na stresy i zmartwienia

regulują ciśnienie krwi, dzięki uelastycznianiu naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym zawałom.

trwają badania na potwierdzenie znacznych właściwości antyrakowych (obecność selenu)

mają wpływ na piękną skórę włosy i paznokcie

liście i zielona owocnia wykazują działanie przeciw pasożytnicze i przeciwbakteryjne (nalewki na orzechach lub napar z liści likwiduje dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego)

zastosowanie w kosmetyce, poprawiające kondycję i koloryt skóry, włosów i paznokci



Jak jeść orzechy włoskie (owoce)?


Orzechy najlepsze to te świeżo wyjęte z łupinek, jeśli nie ma na nich śladów grzybów i pleśni. Można je prażyć, gotować, dodawać do sałatek, ciast, placuszków, pieczeni, zup...  Warto pamiętać, że obróbka termiczna zmniejszy dobroczynne działanie tłuszczy.

Całe orzechy w łupinach powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Rozłupywać należy tyle, ile w danej chwili potrzeba. Tylko takie orzechy mają najwięcej właściwości odżywczych i leczniczych.

Orzechy łuskane ze sklepu nie mają już tyle wartości, bo cenne składniki, niestety się utleniają. Jeśli sytuacja nas zmusza do użycia takich orzechów, trzeba je opłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem, bo nie dość, że straciły sporo to jeszcze posypano je chemią, żeby mogły długo poleżeć na półkach.

Z orzechów mielonych, najlepiej samodzielnie, przygotujemy mnóstwo pysznych mas do smarowania kanapek lub do przełożenia ciasta.

poniedziałek, 10 listopada 2014

Olej rzepakowy tłoczony na zimno chroni i odmładza

Smak dobrej oliwy w sałatkach, jak dla mnie jest super. Jednak oprócz a właściwie na przemian, stosuję olej rzepakowy, olej lniany i oliwę. Dobrze filtrowany olej ma jeszcze tą zaletę, że można na nim smażyć, choć trzeba robić to jak najkrócej. Warto przy tym pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C. zabija w oleju tłoczonym na zimno to, co ma najlepsze, czyli kwasy nienasycone
omega 3 i 6.

Ważne: Najzdrowiej spożywać olej rzepakowy na zimno - na przykład w sałatkach z warzywami
i rybami.

Śledzie w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno - przepis 

Zabarwienie zielonkawo-żółte oleju to wynik obecności chlorofilu, który jest bogaty w cenne witaminy, o których więcej poniżej. Wybór jest prosty - tylko tłoczony na zimno olej jest wartościowy (do smażenia warto wybierać olej kilkakrotnie filtrowany(niemętny), ale nie rafinowany). Kiedy kupujecie olej z zamiarem smażenia, na przykład świątecznych pierogów lub karpia, zwróćcie uwagę, żeby olej był klarowny. Taki olej nie dymi zbyt szybko na patelni a smak potraw jest fantastyczny.


Olej rzepakowy tłoczony na zimno


Co zawiera olej rzepakowy tłoczony na zimno i jak działa?


olej rzepakowy tłoczony i filtrowany na zimno zachowuje korzystne proporcje kwasów nienasycone - omega 3  i omega 6

Jest bardzo dobrym źródłem witaminy E , niezbędnej dla zdrowego serca, optymalnego cholesterolu, prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, układu kostnego, układu nerwowego. Witamina E działa odmładzająco, odstresowuje i przedłuża życie.

W jego składzie sporo witaminy A , K i D - ta pierwsza jest witaminą wzrostu, na mocne kości, wzrok, piękną skórę, także świetna jako przeciwutleniacz, chroniąca nas przed nowotworami.
Witamina K - na lepszą krzepliwość, na szybkie gojenia ran, na zdrowy układ kostny, zapobiega anemii.
Witamina D - przeciwdziała ryzyku krzywicy, zapewnia zdrowy wzrost kości i stymuluje metabolizm.




Jak przyprawiać sałatki i surówki z warzyw świeżych i kiszonych?


Olej rzepakowy, oliwa, czy olej lniany, użyty bezpośrednio do sałatek, surówek, nie każdemu musi smakować. Dla smakoszy polecam mimo wszystko użyć cennych olejów tłoczonych na zimno, przygotowując sos do sałatki w poniższy sposób:


Porcja na 2-3 osoby
Do 5-6 łyżek jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, ciut miodu, soli, dla ostrości na przykład dodajemy łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Mieszamy i polewamy rozdrobnione warzywa. Mieszamy całość. Sałatki sprawdzone i bardzo smaczne.
Więcej przepisów na surówki sałatki.


wtorek, 14 października 2014

Bazylia przyprawia, dekoruje i odstrasza

Bazylia, tymianek, rozmaryn i cząber to czołówka z mieszanki ziół prowansalskich. Jeśli mamy własny zielnik w łatwy sposób przygotujemy susz doskonałej mieszanki do przyprawiania. Bazylia prócz wyjątkowo dobrych właściwości smakowych i leczniczych jest pomocna w zwalczaniu szkodników w naszych ogrodach.


Jak wyhodować bazylię?

Bazylia krótki opis rośliny i możliwości uprawy


Występuje sporo odmian bazylii od niedużych trzydziesto-centymetrowych do półmetrowych. Wywodzą się z rodziny jasnotowatych. Można je spotkać w różnych odcieniach zielonego i bordowego. Bazylia pospolita - Ocimum basilicum - najczęściej stosowana w kuchni, ma piękne delikatne połyskujące liście. Jednakże to aromat i skład rośliny sprawia, że szczególnie potrawy z pomidorami, fasolą, papryką, mięsem, makaronem, ziemniakami, nabierają bardzo dobrego smaku, poprawiając jednocześnie trawienie i samopoczucie po posiłku.

Bazylia zawiera garbniki, saponiny, flawonoidy, karotenoidy, sporo makro- i mikroelementów, jak cynk, mangan, miedź, żelazo oraz olejki eteryczne, w tym między innymi: kamfora, linalol, eugenol, chawikol

Bazylia należy do jednorocznych roślin. W naturze rośnie w południowej Azji, południowej Europie, w Afryce, w Ameryce Południowej. Więcej
W Polsce można ją uprawiać w ogrodzie w żyznej wilgotnej glebie. Liście i kwiaty do suszenia pozyskiwać najlepiej podczas kwitnienia rośliny, pozostawiając część liści, żeby bazylia mogła odbudować się na nowo. Dobre rezultaty przynosi uprawa w doniczkach na parapecie.

Ziele suszymy w ciemnym przewiewnym miejscu (temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni C. Zioła suszone przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.



Bazylia walory odżywcze i lecznicze


poprawia trawienie

korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny

nie lubi jej wszelkie szkodliwe robactwo z roztoczami na czele (działanie antyalergiczne)

pomocna w leczeniu chorób dróg oddechowych

działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo

zmniejsza dokuczliwe objawy przy chorobach przewodu moczowego

poprawia nastrój i pomaga na bezsenność

olejki eteryczne w bazylii leczą objawy uciążliwego kataru

regeneruje naskórek i włosy

zwalcza skutecznie szkodniki roślin

czwartek, 18 września 2014

Rozmaryn pielęgnuje i odmładza

Rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, mięta, na przydomowym zielniku, w ogródku, czy na parapecie, powinny być w zasięgu... Rozmaryn z ogródka trzeba przenieść na zimę do cieplejszych pomieszczeń


Rozmaryn krótki opis rośliny


Rozmaryn -  z łac. Rosmarinus officinalis L. Rodzina: Wargowe z łac. Labiatae. Rozmaryn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie może dorastać w korzystnych warunkach jako krzewiasta wiecznie zielona, wieloletnia roślina nawet do dwóch-trzech metrów. Na południu w cieplejszym klimacie można z rozmarynu zakładać piękne uprawy żywopłotowe. Kwitnie w maju na niebiesko lub fioletowo i właśnie wtedy wydziela najwięcej aromatu. Ponoć białe kwiaty zmieniły swą barwę od momentu kiedy to Maryja z Nazaretu, uciekając do Egiptu, z zamiarem odpoczynku przy rozmarynie powiesiła na nim swój niebieski płaszcz. Liście rozmarynu, jak widać na zdjęciu przypominają liście iglaków - podłużne, cienkie, jak u jodły czy cisa. Rozmaryn jest owadopylny a jego owoce to rozłupnie. Znany i bardzo ceniony w starożytności jako lek o wszechstronnym działaniu. Swoim silnym zapachem zwiastuje marynarzom i rybakom szybkie pojawienie się lądu, zanim jeszcze go zobaczą na własne oczy. Rozmaryn to zioło w dawnych czasach kojarzone z Afrodytą symbolizujące miłość, oddanie i wierność. Wplatany wówczas do wianków, bukietów, darowanym młodym parom na szczęście, cieszył się ich ogromnym zainteresowaniem. Po dziś dzień jego siła wróżąca ludziom powodzenie, zdrowie i młody wygląd, zwłaszcza teraz w czasach panoszących się chorób cywilizacyjnych ma dla ludzi ogromne znaczenie. W kuchni ceniony jako doskonała przyprawa do wielu potraw z mięsem, warzywami, do pieczywa, zup i sałatek. Obok tymianku i bazylii powinien być zawsze pod ręką.


Najważniejsze składniki rozmarynu


Liście rozmarynu zasobne są w olejki eteryczne (eukaliptol, kamfora, borneol, kamfen, pinen, werbenon), kwas rozmarynowy i kawowy, flawonoidy, fitosterole, garbniki, gorycze, trójterpeny oraz minerały


Działanie rozmarynu



przeciwzapalne, dezynfekujące, bakteriobójcze

przeciwgrzybicze

wzmacnia i podnosi odporność

poprawia krążenie, reguluje ciśnieni krwi, pracę mózgu - dzięki szybkiemu przepływowi dotlenionej krwi 

rozkurczowe i przeciwbólowe

neutralizuje brzydkie zapachy (pielęgnacja dziąseł, odświeżające i lecznicze płukanki)

zmniejsza bóle reumatyczne i bóle mięśni

wzmacnia i pielęgnuje włosy i skórę

stabilizuje układ nerwowy - uspokaja, poprawia nastrój, odpręża, zapobiega depresji

leczy niedokrwistość

spowalnia procesy starzenia, odmładza

odstrasza insekty i pasożyty

leczy chore jelita, żołądek, usuwa wzdęcia, poprawia apetyt

niezbędny w kuchni do przyprawiania dań mięsnych, pieczywa, zup i sałatek, ułatwiający trawienie tłustych ciężkostrawnych potraw

świetny jako naturalny konserwant do wędlin, szynek

aromatyczny olejek wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do aromatyzowania szamponów, balsamów, mydeł...





Przeciwwskazania


Umiar, jak zawsze najważniejszy. Jeśli ziółko pomocne, korzystajmy, ale ściśle według sposobów użycia, umieszczonych na gotowych ziołowych mieszankach.
W kuchni wystarczy dodawać kilka posiekanych listków rozmarynu, by potrawy zyskały wspaniały smak i aromat a nasze narządy, jak choćby - żołądek, wątroba, trzustka, jelita,mogły bez trudu wykonać swoją robotę. 

Ważne:  Rozmarynu nie powinny spożywać kobiety w ciąży.


Uprawa rozmarynu


W naszym klimacie rozmaryn dorasta do około 70 cm. Niestety nie jest mrozoodporny i trzeba go przenieść przed przymrozkami do cieplejszych pomieszczeń. Rozmaryn uwielbia gleby wapienne. Jako mała krzewinka potrzebuje trochę troski, na przykład przysypania wokół krzewu pokruszonych skorupek z jaj. Mają sporo wapnia. Rozmaryn sadzimy w miejscach słonecznych. Roślina buduje pokaźny system korzeniowy i dzięki temu jest bardzo wytrzymała na suszę. Na suszenie pozyskujemy gałązki podczas kwitnienia, gdyż w tym okresie rozmaryn produkuje najwięcej olejków eterycznych. Po kwitnieniu rozmaryn przycinamy. Będzie się lepiej krzewił. Praktycznie zużywając go do potrzeb w kuchni na bieżąco jest przycinany i bardzo ładnie się rozrasta.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Mięta przysmak nie tylko dla Anglików

Aromatyczna mięta z rodziny jasnowatych - Mentha piperita (Mięta pieprzowa)
- to ulubiona roślina kucharzy, doceniana przez smakoszy napojów i amatorów przeróżnych łakoci. Króluje w ogrodach od pradawnych czasów po współczesne, ciesząc się niezmiennie olbrzymią popularnością.


piątek, 1 sierpnia 2014

Brzoskwinie morele nektaryny słoneczne trio

Lato to okres zbiorów najwartościowszych owoców, które gromadzą energie i siłę wprost ze słońca. Brzoskwinie, morele i nektaryny należą do jednej rodziny - różowatych rosaceae i podrodziny prunoideae.
Brzoskwinia zwyczajna najczęściej spotykana to z łac. Prunus persica. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, głównie z Chin. Uważana była w dawnych czasach za święte drzewo a i dla mnie jest święta za cudowny smak i aromat, które to walory staram się wykorzystywać z ochotą w mojej kuchni.

Morela pospolita z łac. Armeniaca vulgaris - nazwa sugeruje armeńskie pochodzenie rośliny, co nie jest prawdą, gdyż jej korzenie sięgają do obszarów Północnych Chin a do Armenii, jak i później do Europy  trafiła, dzięki wędrowcom-kupcom z jedwabnego szlaku. Niesamowite owoce, napakowane witaminami, minerałami i antyoksydantami. Sproszkowane pestki moreli ponoć niszczą raka, paradoksalnie, zawartą w nich silną trucizną zwaną amigdaliną. Coraz częściej podaje się jej drugą nazwę - witamina B17. Nie wiadomo dokładnie, czy metoda ma więcej zwolenników, czy przeciwników. Spór trwa, dlatego pestki zostawmy badaczom a my jedzmy tylko miąższ.


Morele

Nektaryna jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, bez genu, który odpowiada za omszenie skórki. Jest gładka w dotyku i cieszy oko kolorami tak, jak każda brzoskwinia.

Nektaryny

Cała trójka najlepiej rośnie w krajach, gdzie w czasie kwitnienia drzewek nie nękają przymrozki a że bardzo wcześnie kwitną, w niezbyt łaskawym klimacie tak, jak w Polsce, często przemarzają. Jeśli kwiaty przetrwają, owoce i tak nie osiągną takich rozmiarów i smaków, jak te z klimatów łagodniejszych bez bardzo niskich temperatur.

Drzewko możemy wyhodować z pestki brzoskwini, która nam najbardziej zasmakowała.
W okresie letnim lipiec-sierpień, warto pochłaniać owoce codziennie a w międzyczasie robić znakomite  przetwory. Polecam dżem brzoskwiniowybrzoskwinie w zalewie, zupę brzoskwiniową - rewelacyjne smakołyki na cały rok do deserów i kanapek...

Zawarte karoteny w brzoskwiniach i morelach sprawiają, że po częstym ich spożywaniu nasza skóra pięknieje i nabiera ładnego koloru. Karnacja to jedno, bo karoten zabarwia, a drugie to spora ilość witamin z grupy B, PP, C, B9 (kwas foliowy), wspomniana prowitamina A (beta-karoten) oraz najważniejsze minerały mają pozytywny wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Gromadzą najważniejsze z pierwiastków, jak magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, bor i inne związki dobroczynne, wspomagające słaby metabolizm człowieka.



Brzoskwinie




Walory moreli i brzoskwiń


Bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia i podnoszące odporność 

Jedna brzoskwinia ważąca średnio 100 g ma tylko 40 kalorii - wystarczy zjeść 5-6 sztuk, by prawie większość zapotrzebowania na najważniejsze składniki odżywcze

niski indeks glikemiczny 42

popularne w kuchni za doskonały smak i aromat 

zawartość rozpuszczalnego błonnika około 1,5 g w 100 g świeżych owoców. To najlepszy błonnik, gdyż oprócz funkcji miotły, jaką ma typowy błonnik nierozpuszczalny - ten ma dodatkowo łatwość oddawania do naszego organizmu wielu cennych witamin i minerałów.

działanie antyrakowe i odmładzające, dzięki beta-karotenom, czyli barwnikom roślinnym - żółty, pomarańczowy, różowy, czerwony (w skórce i tuż pod nią jest ich najwięcej)

działanie antydepresyjne, poprawiające humor, dzięki witaminom z grupy B i PP

działanie przeciwmiażdżycowe, regulujące ciśnienie, pracę serca, poprawiające funkcjonowanie pozostałych organów i układów, w szczególności żołądka, jelit, nerek, pęcherza moczowego

spożywanie owoców poprawia ostrość widzenia

przeciwdziałają otyłości i oczyszczają z toksyn

wyjątkowe działanie błonnika wspomagające zdrowe odchudzanie i usuwające dokuczliwe zaparcia

obniżają ryzyko osteoporozy

zapobiegają anemii

brzoskwinie idealne w diecie kobiet ciężarnych, mam karmiących, dzieci, z uwagi na obecność kwasu foliowego (prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego płodu i niemowlęcia)

mają działanie zasadotwórcze

świeże owoce idealne na maseczki wygładzające i regenerujące, poprawiające koloryt i jędrność skóry, stąd szerokie zastosowanie wyciągów z owoców w wielu kosmetykach

sobota, 12 lipca 2014

Czerwona porzeczka koraliki zdrowia

Czerwona porzeczka zawsze pomijana, bo za kwaśna, bo z dużo roboty w przygotowaniu i że taka babcina z zapomnianego ogródka.  Winogrona łatwiejsze - takie duże, prawie w każdym sklepie. Porzeczka zaś tylko z rodziny agrestowatych, zachwyca jedynie znawców wartości zdrowotnych i niewielką liczbę pasjonatów kusząc wyglądem i bogactwem smaku. Warto z niej robić przetwory, zwłaszcza dżem, który za sprawą dużej ilości pektyn wychodzi cudowny. Polecam Przepis.


Jakie skarby ma dla Ciebie czerwona porzeczka?


Nie chcę nikogo nudzić tabelką gramów, mikrogramów, nazewnictwem, lecz zwrócić jedynie uwagę na kilka szczególnych walorów czerwonej porzeczki.
Lista zalet jest bardzo długa. Starałam się przekazać te najważniejsze.


porzeczka czerwona w wysokim stopniu wzmacnia odporność zdrowotną - na pewno stoją za tym: spora ilość witaminy C, przeciwutleniacze (najwięcej ich w skórkach, których tak często lubimy się pozbywać), bardzo duża ilość potasu, i szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, odpowiedzialne za dostarczanie tlenu do każdej komórki naszego ciała.

Zapobiega  niedokrwistości, miażdżycy, nadciśnieniu, szybkiemu starzeniu się organizmu

Działa oczyszczająco, odtruwająco i regenerująco, co pewnie jest zasługą witaminy C, PP, A, B1, B2, i cynku.



Czerwone koraliki porzeczki są jak najlepszej jakości pigułki z potasem, którego niedobór osłabia serce, skutkuje nadciśnieniem, nadmiarem złego cholesterolu, przemęczeniem i ogólnie złą dyspozycją. Potas ma ogromny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową i stan elektrolitów. 

Owoce porzeczki mają właściwości przeciwzapalne. Jedząc je zapewniamy zębom mniejsze ryzyko próchnicy zębów i zapobiegamy infekcjom w jamie ustnej.

Porzeczka czerwona jest moczopędna. Poprawia pracę układu moczowego i zapobiega powstawaniu kamieni na nerkach.

Działa przeciwgorączkowo a także ma właściwości tamujące krwawienia

Maseczki, kosmetyki na bazie porzeczki czerwonej - skutecznie rozjaśniają piegi przebarwienia na skórze

Porzeczka czerwona reguluje przemianę materii i usuwa uciążliwe

Wskazana przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych

Porzeczka czerwona świeża w 100 g ma około 30 kalorii


poniedziałek, 7 lipca 2014

Fasolka szparagowa odchudza i leczy.

Fasolka szparagowa trafiła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej, w czasie wielkich podróży hiszpańskich i portugalskich kolonizatorów. Pochodzi z rodziny bobowatych. Najczęściej polecana to fasolka w zielonym ubranku, z uwagi na bogactwo retinolu, beta-karotenów - jako bardzo dobre źródło prowitaminy A, często zwaną witaminą wzrostu.
Lato daje mnóstwo możliwości do przygotowania smacznych dań, z fasolką szparagową, która idealnie zastępuję mięsko, dostarczając organizmowi dobre jakościowo białko a także bezcenne witaminy - karoteny (witamina A), witaminę Efolacynę (B9), tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę PP), witaminę K, witaminę C, cudowne minerały, jak cynk, żelazo, wapń, mangan, potas i prozdrowotny błonnik, który oprócz witamin, mikro i makroelementów to mistrz przemiału i wydalania.


Fasolka szparagowa ma komplet składników odżywczych. Wystarczy tylko wziąć pod uwagę ot, taki mangan, którego potrzeba ociupinkę w organizmie, by ułatwić przyswajanie witamin z grupy B a przecież to dzięki nim świetnie przebiega metabolizm, poprawia się wygląd skóry, włosów, paznokci, wzrasta odporność na depresję, alergię, poprawia się humor, praca umysłu, serca, słowem fantastyczna naturalna dieta zamiast suplementów.

Zalety fasolki szparagowej

prawie idealny zestaw składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowych procesów w organizmie - metabolizm, wydalanie (strączki fasoli poprawiają pracę nerek, przyśpieszając pozbywanie się toksyn z ustroju)

mnóstwo błonnika, około 3,6 g na 100 g

niewielka ilość kalorii - 100 g ma około 30 kalorii.

obniża cholesterol, stymuluje pracę serca, mózgu, układu nerwowego, zapobiega miażdżycy (zawartość witaminy z grupy B, E, A, C)

dobra w diecie kobiet karmiących, w czasie ciąży, w okresie miesiączki (kwas foliowy czuwa nad prawidłowym rozwojem mózgu noworodków i dzieci)

podnosi odporność organizmu (zawartość witamin z grupy B, spora ilość cynku)

przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy, zmniejszając dokuczliwe uderzenia gorąca i inne nieprzyjemne objawy

dba o prawidłowy skład krwi, wzrost i rozwój kości (witaminy: K, A i B)

polecana przy odchudzaniu, które jest bezpieczne i nie okrada organizmu z niezbędnych składników

polecana dla cukrzyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny - 15 (dobry przy cukrzycy wywar ze strąków fasoli i liści z czarnych jagód)

pomocna w leczeniu chorób układu moczowego, kamicy moczowej, podagry (dna), białka w moczu

Warto wiedzieć: 

Fasolka szparagowa po ugotowaniu powinna być pokropiona szlachetnym dobrym tłoczonym olejem na zimno lub krótko podgrzana na maśle. Trzeba pamiętać, że witaminy zawarte w niej, jak A, E, K rozpuszczają się właśnie w tłuszczu.
Fasolka najlepiej smakuje ugotowana na parze.

Wady fasolki szparagowej

Osoby ze skłonnością do wzdęć powinny ograniczać ilość fasolki szparagowej w diecie a nawet ją pominąć. 

moja rada: odlać pierwszą wodę zaraz po ugotowaniu, nastawić fasolkę szparagową w następnej świeżej wodzie i gotować do miękkości - podobnie postępujemy z warzywami kapustnymi i objawy wzdęć minimlne). 

Fasolki szparagowej nie jemy na surowo, gdyż, zawiera toksyczną substancję zwaną faginą, które znika dopiero po obróbce termicznej (gotowanie, duszenie, parowanie) lub suszenie.