poniedziałek, 28 marca 2022

Soczewica źródło mocy znane smakoszom od tysiącleci

Soczewica czerwona, czarna, zielona, żółta

Soczewica jest rośliną strączkową. Pochodzi ze smacznej rodziny: bobowatych i w pełni zasługuje na czołowe miejsce w naszej diecie. 

Podania historyczne sugerują, że już 8 tysięcy lat przed naszą erą była cenionym  mega wartościowym posiłkiem. Egipcjanie dodawali do zalet soczewicy także walory magiczne. To była mała szczypta dziejowych ciekawostek, a co tak naprawdę oferuje nam soczewica?

Soczewica oferuje nam zdrowie, dzięki znacznej ilości białka, przeciwutleniaczy, makro i mikroelementów, witamin zwłaszcza z grupy B, które w organizmie skutkują komfortem fizycznym i psychicznym. Warto tu wspomnieć o dużej zawartości potasu (ok. 360 mg na 100 g) i sporych ilości żelaza, cynku, witamin B3, B5, B6, B9. K, A. Plusem jest bardzo niska zawartość sodu w soczewicy, co dla osób nękanych nadciśnieniem jest bardzo ważne w komponowaniu posiłków.

Soczewica ma kolejne ogromne zalety dla osób odchudzających się, dla osób z zaparciami, także dla diabetyków a wpływ ma na to: znaczna ilość błonnika (około 8 g na 100 g, skromna ilość kalorii - ok. 120 cal na 100 g ugotowanego produktu) a przy tym jeszcze niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny jest korzystny dzięki mniej szkodliwym węglowodanom, co razem daje same plusy. Nic tylko sięgać po super produkt, który dodatkowo niewiele kosztuje.

Soczewica w przeciwieństwie do wielu strączkowych nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Obróbka termiczna to średnio ok. 10-25 minut gotowania. Tylko soczewica czarna gotuje się trochę dłużej - ok. 30-40 minut. Mamy wiele rodzajów soczewicy: wspomniana soczewica czarna, uważana za wartościowszą z uwagi na skuteczniejsze przeciwutleniacze, czyli te ciemne barwniki, dzięki którym z wyglądu przypomina kawior. Soczewica czerwona jest łatwa w obróbce o łagodnym smaku - świetnie sprawdzi się jako składnik wegetariańskich czy wegańskich  kotletów, zup jarzynowych w postaci kremu czy pasty do spożycia solo lub do pieczywa. Podobne zastosowanie znajdzie lekko pikantna soczewica zielona-dobra jako nadzienie do pierogów, klusek, gołąbków, na zupy, sałatki, pasty i.t.p.  

Soczewica dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, słabo znoszącym wzdęcia może być przeciwskazaniem. Jednak warto sprawdzić organizm zanim się z niej zrezygnuje, gdyż ma mniejszy wpływ na tego typu dolegliwości w odróżnieniu np: od popularnej fasoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika