czwartek, 12 lutego 2015

Kiwi uzdrawiający balsam

Kiwi niezbyt piękne, owłosione, ciągle przez wielu niedoceniane jest niczym brzydkie kaczątko pośród mandarynek, czy winorośli. Roślina-pnącze, przeważnie dwupienne, zwana także aktinidią rodzi o tej samej nazwie przepyszne jagodowe owoce. Liczba amatorów kiwi ciągle wzrasta i słusznie, bo moim zdaniem to jedne z najsmaczniejszych owoców a do tego niezwykle bogate w witaminy, przeciwutleniacze i minerały.


Kiedy ceny kiwi spadają warto wykorzystać sprzyjający czas na zdrową przekąskę - dla wzmocnienia organizmu i oczyszczenia go z toksyn. Kalorie? Kiwi ma ich zaledwie około 60 na 100 g masy. Dla orientacji jeden owoc waży około 60-70 g i może mieć około 40-45 kalorii.





Kiwi wartości odżywcze


Owoce zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki którym - chronimy organizm przed infekcjami, łatwiej pozbywamy się intruzów z organizmu, rany goją się szybciej, wolniej się starzejemy, jesteśmy sprawniejsi i można by tak wymieniać i wymieniać... Pierwszy z antyoksydantów to witamina C, której kiwi ma w 100 g około 100 mg a ilość ta pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie dla naszego organizmu .

Drugi skuteczny przeciwutleniacz to witamina E, nazywaną witaminą serca - tej kiwi ma najwięcej, ale tuż pod skórką i w samej skórce, więc, jak ją zjemy to z bardzo dużą korzyścią dla naszego układu krwionośnego, serca i nie tylko... Trzeba tylko owoce dokładnie umyć.

Kiwi ma także sporo witaminy K i A, niezbędnych dla zdrowej krwi, kości, poprawy przyswajalności wapnia i innych minerałów. Kiwi dostarcza sporo witamin z grupy B( na przykład kwas foliowy), które koją nerwy, wzmacniają kości, pielęgnują skórę, włosy i paznokcie.

Najważniejsze minerały - spora ilość potasu, wapnia, cynku, magnezu i żelaza.

Kiwi to świetny owoc do domowych zabiegów kosmetycznych. Jeśli nie zjadamy skórek to zanim je wyrzucimy, warto od strony miąższu masować nimi skórę twarzy, rąk, stóp... Cera staje się ładniejsza - jasna, jędrna i dożywiona.