środa, 25 września 2013

Siemię lniane odżywia i leczy


W. Domogród
Nasiona lnu popularnie zwane siemieniem lnianym od wieków służyły naszym przodkom jako strawa i panaceum na wszystkie braki w diecie. Te cudowne ziarenka zawierają mnóstwo cennych składników. Najważniejsze z nich to kwasy nienasycone omega 3, bez których łatwo zapadamy na choroby serca, osłabienie nerwów, niewydolność mózgu, alergie i nowotwory. Obecna w siemieniu witamina E, znacznie opóźnia procesy starzenia a witaminy - B1 i B6 oraz kwas foliowy i cynk, czuwają nad poprawną odpornością i prawidłowym funkcjonowaniem organizmu.


Siemię to również doskonałe źródło błonnika-warunkującego szybką przemianę materii. Zawartość w nasionach lnu dobroczynnych śluzów to świetny sposób na gardło i choroby wrzodowe żołądka, przełyku i dwunastnicy. Siemię lniane to także bogactwo związków roślinnych, takich jak flawonoidy i fitoestrogeny. Jedne i drugie mają ogromne znaczenie w utrzymaniu naszego zdrowia na najwyższym poziomie. Flawonoidy chronią przed szybkim starzeniem organizmu a fitoestrogeny, pomocne są w łagodzeniu objawów menopauzy u kobiet.

W diecie bogatej w przetworzone produkty nie ma korzystnych właściwości takich jak z roślin, szczególnie takich, jak siemię lniane, dzięki któremu mózg i cały układ nerwowy działa sprawnie a nasze serce pracuje mocnym mięśniem, pompując krew w elastyczne naczynia, pozbawione fatalnych złogów i innych przeszkód, które są skutkiem złej diety.

Schylmy się po proste ziarna i skosztujmy ich dziennie 2-3 łyżeczki zmielonych nasion- nie trzeba ich dużo jeść, by odczuć dobroczynny wpływ siemienia lnianego, ale warto to robić systematycznie i co jakiś czas, przykładowo przez 2 tygodnie, przerwa i znowu kolejne dwa tygodnie... Siemię lniane, poza korzystnym wpływem na wszystkie układy wewnątrz ustroju, cudownie działa na naszą cerę, włosy i paznokcie. Jego wadą są kalorie, bo przecież to roślinka oleista, ale jakże cenny ten tłuszczyk. Jeśli nie lubicie ryb, bądź z jakiś powodów nie możesz ich jeść to siemię lniane zastąpi ci ten brak w stu procentach. Warto dosypywać go regularnie, małymi porcjami, świeżo zmielone do sałatek, surówek, zupek, jogurtu, czy past do pieczywa.



Spożywanie oleju lnianego wraz z warzywami to kompletna dawka cennych składników. Olej lniany jest bardzo smaczny a surówki z nim, wyśmienite. Nie używamy go jednak do smażenia, bo to, co w nim najlepsze, ginie już powyżej 40-50 stopni Celsjusza. Minusem jest jednak cena - około 20-30 PLN za pół litra.

Podsumowując, siemię lniane w ziarenkach to dla człowieka tanie źródło cennych składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania na przyzwoitym poziomie komfortu fizycznego i psychicznego, szczególnie we współczesnych czasach, w zatrutym środowisku wśród morza produktów o podejrzanym działaniu.

poniedziałek, 16 września 2013

Czy grzyby są zdrowe?


Grzyby jadalne to wspaniałe źródło cennych białek, witamin - A B C D E K, makro i mikroelementów. Na przykład popularne w kuchni pieczarki hodowlane mają sporo witaminy D i pierwiastka zwanego selenem, dzięki któremu w organizmie człowieka zostają poskromione wolne rodniki - sprawcy niekorzystnych zmian, nie rzadko nowotworowych. Obecność w diecie przeciwutleniacza, jakim jest selen już w mikro ilościach eliminuje ryzyko raka piersi, czy prostaty.

Oprócz cennych składników odżywczych, warto docenić grzyby za małą ilość kalorii (około 40 kalorii na 100 gram grzybów), dużą zawartość błonnika, dzięki któremu jemy i chudniemy, odtruwamy organizm i czujemy się komfortowo.

Więcej cennych informacji polecam zgłębić na stronie poświęconej grzybom: MITY O GRZYBACH
http://www.niam.pl/pl/artykul/652-jedz_grzyby_dla_zdrowia_urody_i_dobrej_sylwetki

Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania dość ciężkostrawne białko.



Grzyby w kuchni


Walory smakowe grzybów od pradawnych czasów są wysoko cenione przez człowieka. I bardzo słusznie. Osobiście uważam, że jeśli są w spiżarce grzyby suszone to spokojnie przetrwa się nawet bardzo biedną zimę. Z grzybów można robić różne przetwory - marynaty lub przechowywać je w soli. Każdy sos z dodatkiem choćby jednego pokruszonego grzyba dodaję mnóstwo smaku.

poniedziałek, 9 września 2013

Cukinia smak zdrowia

Cukinia to bardzo smaczne warzywo z rodziny dyniowatych.




Zupa z cukinii
Poza mnóstwem wartości odżywczych znajdziemy w niej witaminy z grupy B, bezcenne pierwiastki, jak potas, cynk, żelazo, czy związki takie, jak fitosterole, znikomą ilość kalorii - raptem 15 kalorii na 100 gram produktu. Poznajcie szczegółowy opis składu chemicznego rośliny, najlepiej oddający wszystkie zalety cukinii. Zadbajmy, by w sezonie często gościła na naszym stole. Róbmy przetwory - sałatki, dżemy, dzięki którym zima zdrowiej upływa.
Cukinia na surowo jest przyjemna i chrupiąca w smaku a zaraz po podsmażeniu, robi się niezwykle smaczna, pozwalając w kuchni na przygotowanie wielu ciekawych i bardzo apetycznych potraw. Zapraszam na kilka z nich:


Cukinia do obiadu

Placki z ziemniaków i cukinii









Sałatka z cukinii, marchewki...


Zobacz wszystkie przepisy LINK

niedziela, 1 września 2013

Śledzie skuteczna broń nie tylko na miażdżycę

Śledzie to doskonałe źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 a ich niepowtarzalne walory smakowe, w kuchni, dają wiele możliwości. Śledzie to także bogactwo witamin - A, E, B6, D, PP, minerałów - potas, cynk, jod, miedź, żelazo. Spożywanie popularnych ryb to znaczna korzyść dla organizmu.



Śledzie chronią nas przed miażdżycą, depresją, chorobami układu nerwowego, są zasadotwórcze, poprawiają koncentrację, nastrój, pracę serca, mózgu, słowem antidotum na wszelkie cywilizacyjne bolączki. Śledzie, choć wydają się tłuste, nie są kaloryczne a ich dobroczynne tłuszcze - to eliksir życia i młodości. Sięgajmy po nie, jak najczęściej!

100 gram tych ryb daje około 140 kalorii, zależy to oczywiście od dodatków lub sosów. Najlepsze z nich to matiasy - śledzie odławiane przed tarłem w maju. Śledzie wędzone (piklingi, kipery) mają mniej wartości, ale, z uwagi na walory smakowe, warto ich czasami skosztować.


O czym należy pamiętać, spożywając śledzie


  • wybieramy białe i jędrne matiasy
  • moczymy w wodzie tak długo, by straciły nadmiar soli (od 6 do 12 godzin)
  • śledzie kochają sok z cytryny, limonki i towarzystwo cebulki oraz ogórków kiszonych - te dodatki wzmacniają i poprawiają ich smak
  • sałatki ze śledzi muszą się kilka godzin odleżeć, aż przenikną się aromaty wszystkich składników.
  • śledzie można przyrządzać na wiele sposobów, z różnymi sosami, olejami a także podawać tradycyjnie smażone lub grillowane
Polecam:

śledzie w śmietanie najlepsza sałatka
sałatkę warstwową ze śledzi z marchewką i groszkiem
sałatka warstwowa śledzie pod szubą
śledzie w oleju
śledzie w pomidorowym sosie
śledzie w oleju rzepakowym