niedziela, 17 marca 2013

Dzika róża (Rosa canina) - bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy

W czasach pośpiechu, ustawicznej gonitwy za groszem, ludzie sięgają po coraz droższe suplementy, tymczasem na świecie rośnie około 1400 (w Polsce rośnie około 25 gatunków na słonecznych stokach, miedzach, na doświetlonych skrajach lasu i ogrodach) gatunków dzikiej róży, która za bezcen może nie tylko podnieść odporność organizmu, ale wyleczyć z anemii, przywracając organizmowi prawidłowe warunki do jego funkcjonowania. Dzika róża jest krzewem osiągającym wysokość około 3 metrów. Owoce dzikiej róży pozyskujemy z miejsc, z dala od tras i chemicznych zakładów, w okresie od sierpnia do października, w pogodne dni.

 

Róża dzika i jej składniki odżywcze

Surowcem leczniczym są głównie owoce i to one zawierają nawet 30 razy więcej witaminy C, niż cytryny (stwierdzono, że wystarczy zjeść 3 owoce róży, by zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie). Prócz niej róża posiada witaminy - A, B1, B2, K, E i P. Jest doskonałym źródłem soli mineralnych, jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, siarka i sód. Dzika róża dostarcza garbników (to one posiadają antyoksydanty, chroniące organizm przed wczesnym starzeniem, czy pojawianiem się komórek nowotworowych), kwasów organicznych, pektyn i cukrów.

 

Troszkę historii

W czasach starożytnych i rzymskich płatki róż były najbardziej znanym pachnidłem a także talizmanem, chroniącym przed wszelkim złem, natomiast owoce dzikiej róży wchodziły w skład podstawowej diety. Już znany grecki fitoterapeuta - Dioskurides - w czasach Nerona i Wespazjana,  odkrył jej ponad przeciętną siłę leczniczą i zalecał przy objawach niedożywienia i niepokoju. Słynny nasz rodak - Syreniusz (autor Zielnika z początku XVI wieku) - polecał ją na kamicę nerkową, groźną chorobę, jak czerwonka. Ksiądz Kneipp -  bawarski proboszcz,  zalecał spożywać pastę z owoców na choroby dróg moczowych. Owoce dzikiej róży, jak i jej płatki, szeroko stosowane były w medycynie ludowej na takie dolegliwości,  jak nadciśnienie, choroby serca, skóry, wątroby, przewodu pokarmowego (niestrawność i biegunki).

 

Współczesne zastosowanie dzikiej róży

Bogactwo składników odżywczych ma zasadniczy wpływ na szerokie działanie cudownego krzewu.

  • poprawa pracy nerek (działa moczopędnie - oczyszczanie organizmu z toksyn)
  • kamica nerkowa i schorzenia dróg moczowych
  • uodpornienie organizmu, poprzez uzupełnianie witamin, soli mineralnych i pozostałych składników
  • wzmocnienie i uspokojenie organizmu
  • choroby serca i nadciśnienie (obniża zły cholesterol)
  • reumatyzm
  • pomocniczo przy rekonwalescencji
  • choroby wątroby, wrzody, zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • niedokrwistość, anemię i osłabienie
  • nerwicę
  • cele kosmetyczne - olejek różany, używany przy produkcji perfum, wody z płatków różanych do przemywań i oczyszczania skóry)
  • cele kulinarne: z owoców - dżemy, konfitury, wina, nalewki, z płatków róży - syropy, miody, nalewki
  • dekorowanie mieszkań i ogrodów - wiele gatunków dzikiej róży jest niekwestionowaną ozdobą parków i ogrodów. Pozostałe na zimę owoce są źródłem pokarmu dla wielu zwierząt i ptaków. Z dzikiej róży robi się najlepsze podkładki do hodowania szlachetnych odmian róży.
  • zapobieganie i leczenie groźnych chorób wśród zwierząt domowych

wtorek, 12 marca 2013

Bazylia - królowa przypraw nie tylko do pomidorów

Bazylia pospolita - roślina jednoroczna dorastająca do 40 cm o specyficznym zapachu, nielubianym przez szkodniki i natarczywe owady (komary). W kuchni śródziemnomorskiej znalazła się w ścisłej czołówce przypraw, zwłaszcza w potrawach pomidorowych a więc pizza, sałatki, zupy i przeróżne dania niekoniecznie z pomidorami. Można ją wysiewać już w marcu do ciepłego inspektu i wysadzać po 15 maja do ogrodu. Bazylia kocha słońce. Warto ją hodować nawet w skrzynkach balkonowych, czy na parapecie. Prawie każda zupa z jej nutą, zyskuje wiele na smaku.

Można nią aromatyzować masło, oleje, sosy i mięso.
Film - jak wysiewać zioła LINK




Właściwości bazylii


Bazylia zawiera głównie olejki eteryczne - linalol, eugenol, chawikol, kamfora a także odmładzające flawonoidy, oczyszczające saponiny i sterole. Poza nimi ziele dostarcza sporej ilości minerałów, takich jak: żelazo, mangan i kobalt.
Bazylia poprawia pracę układu pokarmowego, eliminując wzdęcia i wpływając na produkcję soków trawiennych. Już w czasach średniowiecza, o czym wspomina Syreniusz ( polski znawca roślin - Szymon Syreński - autor zielnika w okresie renesansu), miała szerokie zastosowanie w usuwaniu melancholii. Bazylia działa przeciwbakteryjnie i likwiduje stany zapalne. Więcej

wtorek, 5 marca 2013

Fasola Jaś- bezpieczne białko

Fasola to doskonały produkt. W wielu kuchniach świata jest narodowym specjałem (Brazylia, Portugalia). W przeciwieństwie do mięsa nie niesie ryzyka nadciśnienia, czy otyłości. Nie jest takie pewne, że z jej spożywaniem narażamy się na wzdęcia, czy podobne kłopoty żołądkowe. Podobnie, jak z kulinarną obróbką kapusty, tak i z fasolą, nie dodajemy do nich tłustych dodatków typu kiełbasa lub boczek. To właśnie mięsne tłuste dodatki w połączeniu z warzywami czynią w organizmie wiązankę piorunującą.


Fasola biała (Jaś), jak i inne odmiany są pyszne, ale przed spożyciem musimy je moczyć w wodzie przynajmniej 12 godzin. Na drugi dzień porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Pierwszą wodę z gotowania również warto  odcedzić z uwagi na zawartość puryn. Są to zbędne związki, powodujące nadmiar fermentacji w przewodzie pokarmowym. Po właściwej obróbce gotujemy fasolę około godziny, doprawiając ziołami - kminek, majeranek, tymianek, cebulka, czosnek, pomidory, sól i pieprz.
Jak gotować fasolę, groch, cieciorkę?

Właściwości fasoli białej

Fasola jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny. Najwięcej jej posiada soja, ale jej ziarno nie trawi się najlepiej. Wartościowsza jest dla organizmu ludzkiego po specjalnej obróbce, polegającej na sfermentowaniu. Korzystnie spożywać ją w na przykład w postaci tofu.
Polecam:
Cieciorka na zdrowe odchudzanie i skołatane serc

Polecam dania z fasolą:
Zapiekanka ze szpinakiem i fasolą przepis na zdrowie
Fasola Jaś z kurczakiem
Zupa z fasoli Jaś
Sałatka jarzynowa Jaś