środa, 22 sierpnia 2012

Pomidory - niby zwyczajne a jednak wyjątkowe


Pomidory – to smaczne i zdrowe warzywa, choć dla alergików mogą być udręką. Obniżenie odporności organizmu to zmora współczesnych czasów i odpowiada za większość chorób, w tym uciążliwej alergii. 

Pomidory podnoszą siły obronne organizmu i są kopalnią przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. 



Pomidory są źródłem najważniejszych witamin:  C, A, B, K, PP i pierwiastków (minerałów): potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, kobalt, fosfor, jod, miedź oraz cenne kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotyna


likopen – bardzo ważny składnik pomidorów. Likopen – to super przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca, nowotworami,  starzeniem, sklerozą i depresją. Warto się pokusić o własnoręczne przetwory z pomidorów, bo właśnie gotowane mają najwięcej likopenu.







Sos pomidorowy prosty przepis


5 kg małych, dobrze wybarwionych pomidorów
1/3 szklanki oleju ( można go dodać dopiero bezpośrednio przed spożyciem - po to, żeby witaminy takie, jak na przykład A mogły być przyswojone przez organizm)
świeże zioła - bazylia albo oregano
3-4 ząbki czosnku
Sól, pieprz, cukier do smaku

Pomidory kroimy na połówki, wrzucamy do garnka i smażymy, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i mieszamy, głównie po to, by szybciej odparowały. Dobrze je wyłączyć, by po kilku godzinach włączyć ponownie i mieszając odparowywać. Na koniec doprawić, dodać olej (pamiętajmy, ze wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczu, najlepiej z pierwszego tłoczenia) wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut w temperaturze 80 – 90 stopni C. 

wtorek, 14 sierpnia 2012

Aronia - życiodajny krzew



Aronia to cudowny krzew, nazywany także czarną jarzębiną. Wywodzi się z rodziny różowatych a jej czarne jagody, wyraźnie przypominają owoce jarzębiny. Z uwagi na bardzo dużą zawartość ciemnych garbników, na surowo, zniechęca  cierpkością, ale to właśnie one posiadają cenne antyoksydanty, dzięki którym możemy uchronić się przed miażdżycą, obniżyć nadciśnienie, uelastycznić żyły, wyleczyć owrzodzenia żołądka, usprawnić pracę najważniejszych organów (serce, trzustka, jelita, wątroba), zwalczyć niepokój i wzmocnić odporność.

Aronia nie należy do owoców fermentacyjnych, dzięki temu dobrze się przechowuje i jest łatwa w transporcie. Świetnie nadaje się na soki, nalewki, dżemy, konfitury i kompoty. Jej głęboki ciemno-różowy barwnik, choćby kilkakrotnie płukał owoce i nalewał  wodą, jest ciągle intensywny, co słusznie wykorzystuje się do naturalnego wzbogacania mdłych kolorów innych owoców, galaretek , herbatek, czy kisieli. Aronia nie nadaje się do produkcji wina, ale w małej ilości, pięknie go wybarwi.



Uprawa krzewów aronii


Każdy, kto tylko ma możliwość posadzenia krzewu aronii, powinien to zrobić, bez wahania. Roślina jest łatwa w uprawie i ma bardzo skromne wymagania. Oprócz korzyści dla zdrowia, aronia posiada cenne walory dekoracyjne. Jej piękne liście przebarwiają się już we wrześniu na jaskrawe czerwone barwy. Aronia rośnie praktycznie wszędzie, byle w słońcu. Nie wymaga chemicznych zabiegów i jest mrozoodporna. Owocuje po trzech latach od posadzenia. Jeden dorosły krzew potrafi osiągnąć nawet trzy metry wysokości, odwdzięczając się znacznymi zbiorami.

Gdyby mój ogród miał większy obszar, na pewno zagościł by w nim, niekłopotliwy żywopłot z aronii. Wyobrażacie sobie te wszystkie korzyści: dekoracyjne gęste baldachy, antidotum na wszelkie zło i urzekające kolory jesienią.

Wiosną, przed kwitnieniem usuwamy widoczne stare łodygi, na których nie zawiązują się owoce. Mimo kapryśnego klimatu, gdzie prawdopodobieństwo wystąpienia opadów i mroźnych ranków jest częstym zjawiskiem, aronia radzi sobie całkiem dobrze. Jedynie długotrwałe susze mogą osłabić jej wzrost. Chociaż i w tak ekstremalnych warunkach nieźle wegetuje, jeśli się ją oczywiście od czasu do czasu podleje.

Aronię można wzmocnić z wiosny kompostem, podlać gnojówką z pokrzywy i skrzypu, ale w żadnym razie, nie korygujemy wzrostu chemicznymi środkami. Wybierajmy właśnie takie rośliny do ogrodu, jak aronia, które nie nastręczają problemów a przynoszą korzyści zdrowotne i wizualne.