wtorek, 26 czerwca 2012

Cudowna biała kapusta


W. Domogród

Co zawiera kapusta?

Kapusta biała znana jest od czasów starożytnych. W Polsce zaczęto ją uprawiać w XIV wieku w przyklasztornych ogrodach. Pomimo bogatej przeszłości, wynikającej z jej dobroczynnych właściwości, nadal bywa pomijana w diecie. To tanie warzywo, na szczęście popularne wśród zabiedzonej społeczności, jest kopalnią witamin, minerałów i cudownych związków, dzięki którym nasz organizm dzielnie znosi zły wpływ wszechobecnych toksyn w pożywieniu, wodzie i powietrzu. Jeżeli jeszcze nie macie jej w diecie, natychmiast trzeba to zmienić. Najlepiej zjadać ją na surowo w sałatkach z dobrym jakościowo olejem, bogatym w NNKT (dobroczynne kwasy nienasycone), w postaci kiszonek oraz w postaci soku świeżego lub z ukiszonej kapusty. Gotowana kapusta, zwłaszcza bez dodatku tłustych dodatków jest także świetnym daniem, obfitującym w składniki odżywcze. Obróbka termiczna pozbawia ją jednak znacznych ilości witaminy C, lecz pozostałe wartości zostają bez zmian. Przeciwwskazania do jej spożycia mają tylko Ci, którym dolega zaawansowana nadkwaśność, podrażniony żołądek i ogólna nietolerancja.

Kapusta jest źródłem karotenów, potrzebnych do wyprodukowania witaminy A. Obecność znacznych ilości witamin C, E, B K, H i PP  oraz niezbędnych minerałów, jak wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor, siarka, jest gwarancją prawidłowego funkcjonowania organów po metabolizm w każdej komórce naszego ciała.

Kapusta to super broń do walki z wolnymi rodnikami, których ujemny wpływ zagraża nam nowotworami, starzeniem i ogólnie złym wyglądem. Spożywanie produktów, takich jak kapusta i jej pochodne to zapewnienie sobie odpowiedniej dawki przeciwutleniaczy, zwanych antyoksydantami.

 

Jak działa cudowna kapusta - eliksir młodości?

  • ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, zabija gronkowce a nawet prątki gruźlicy ( od dawna leczono nią płuca, gardło, dziąsła, serce)
  • odtruwa i regeneruje organizm
  • zwiększa siły odporne organizmu
  • odmładza
  • zapobiega i walczy z rakiem
  • picie soku z kapusty zwalcza anemie, wrzody żołądka i dwunastnicy
  • rozgrzewa i doskonale reguluje ciepłotę ciała
  • dzięki obecności siarki, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
  • w postaci kompresów zwalcza bóle stawów, łagodzi oparzenia, stłuczenia, rany, egzemy, wypryski a także przynosi ulgę w migrenie
  • posiada sporo błonnika, zbawiennego przy usuwaniu odpadów przemiany materii
  • jest bardzo dobrym źródłem białka


sobota, 16 czerwca 2012

Niedoceniane ziemniaki

  Historia ziemniaka 


Ziemniak przypłynął z Peru do Europy w XVI wieku. Wywodzi się z rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor. Wielki hetman Jan III Sobieski podarował je swojej żonie - Marysieńce, wracając ze słynnej odsieczy pod Wiedniem w 1683 roku. Kariera ziemniaka i jego popularność w dużym stopniu rozwiązała problem głodu na świecie.

 Ziemniaki tuczą?


Często słyszę opinie, że ziemniaki tuczą. Sto gram tych cudownych smacznych bulw, po ugotowaniu zawiera jedyne 75 cal, skąd więc wzięła się teoria, że są źródłem nadwagi. Nawet jeśli zjemy ich dziennie pół kilograma to powinny dostarczyć nam tylko 375 kalorii. Kaloryczność ziemniaków podnoszą dodatki, jak obfite sosy, okrasy. czy faszerowanie pure e ze śmietaną, masłem i.t.d. Ziemniak przetworzony na frytki z oleju, lub chipsy to zaiste źródło złych  kalorii i ciężkiego tłuszczu, który zapycha nam żyły. Tłuszcz, zwłaszcza olej roślinny nierafinowany jest zdrowy, ale na zimno. Powyżej 40 stopni C. traci drogocenne kwasy NNKT.

 

Ziemniak leczy


Ziemniaki działają zasado-twórczo, co przy współczesnej diecie ma ogromne znaczenie. Po co walczyć ze zgagą, wystarczy zadbać o produkty równoważące nadmiar kwasów. Wywar z ziemniaków goi śluzówkę, gardło, nasiadówki na gotowanych obierkach zwalczają przypadłości w okolicach intymnych a jako napój, goi wrzody żołądka. Systematyczne picie soku z surowych ziemniaków, zmniejsza nadciśnienie, leczy układ pokarmowy, ładuje organizm witaminą C i skutecznie rozkrusza kamienie żółciowe i nerkowe.



  Jak spożywać ziemniaki?


Przygotowanie ziemniaków do spożycia powinno być najprostsze, odrzucając długotrwałe obróbki w wysokich temperaturach, szczególnie w tłuszczach. Najzdrowsze są młode ziemniaki. Nie obieramy ich, lecz jedynie myjemy i gotujemy na parze. Kroimy w dowolne kształty, doprawiając do smaku i kropiąc chłodnym olejem roślinnym lub oliwą. Można  je grillować z niewielką ilością tłuszczu i przyprawami. Zdrowe i smaczne są sałatki ziemniaczane, z dodatkiem innych warzyw lub solo, z odrobiną majonezu własnej roboty. Jeśli już tak bardzo kochamy frytki, nie katujmy się, zjedzmy raz na dwa tygodnie, metodą zapiekania w piekarniku - nic się nie stanie. Najgorsze są te tradycyjne i serwowane poza domem. Chipsy powinny zniknąć ze sklepów, podnoszą ciśnienie nawet dzieciom. Kiedyś ich nie było i nikt z tego powodu nie płakał, zadowalając się na przykład preparowanym ryżem. W sklepikach szkolnych powinny się pojawić jabłka i inne zdrowe przekąski.


Co zawierają ziemniaki?


Ziemniaki to wspaniałe warzywa i słusznie od dawna uważane za podstawę diety. Mgr.inż. Zofia Wieczorek - Chełmińska w Zasadach żywienia i dietetyki stosowanej, podaje zawartość witamin, minerałów, błonnika. dla 100 gram surowego ziemniaka. Oprócz wymienionych wartości, ziemniak odznacza się sporą zawartością witaminy H i K oraz żelaza i potasu. 


  
Nazwa

Jednostka
Ilość
energia
kalorie
60
białko
g
  1,2
tłuszcz
g
  0,1
błonnik
g
  1,4
Wapń (Ca)
mg
   8
Magnez (Mg)
mg
 14
Fosfor (P)
mg
 20
karoten
µg
 20
Witamina B1
mg
   0,063
Witamina B2
mg
   0,031
Witamina PP
mg
  1,33
Witamina C
mg
 12

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zdrowe "chipsy" - naturalne bez smażenia.




Któż z nas nie lubi przekąsek ? Nie znam takich osób. Sama do nich nie należę i dobrze… Podjadanie w rozsądnych ilościach jest nie tylko zdrowe, ale konieczne. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi regularnie magiczne związki, dzięki którym nasz organizm potężnieje i odmładza się. 

 

Najlepsze zdrowe chipsy

·    
   Bakalierodzynki (mają mnóstwo wapnia, potasu i żelaza), daktyle, śliwki, figi, żurawina, susz owocowy (jabłka, śliwki, morele)
·    
   Orzechy - szczególnie migdały, które zawierają cenne proteiny, zdrowe tłuszcze, witaminy: A, E, B i wiele minerałów - sporo dobrze przyswajalnego wapnia (trzeba je spożywać na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy nienasycone kwasy, dzięki którym obniża się zły cholesterol, rośnie kondycja serca i układu nerwowego). Wystarczy zjeść dziennie ok. 20 migdałów, by dostarczyć organizmowi wysokiej klasy składniki.
·  
   Plasterki marchewki - wspaniałe naturalne chipsy, pokropione chłodnym olejem, nawet rzepakowym z pierwszego tłoczenia (ostatnie doniesienia potwierdzają, że olej rzepakowy obfituje w dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT). Niewielki dodatek oleju uruchamia witaminę A, która nie rozpuszcza się niestety w wodzie. Jest wiele owoców, czy warzyw o małej kaloryczności i cudownych właściwościach, jak jabłko, truskawki, borówki, czy rzodkiewka. Można przygotować je w całości lub poszatkować urozmaicony zestaw i najeść się do syta i poczuć głęboki smak darów natury.
·    
   Pestki dyni źródło NNKT (kwasy nienasycone), witamin z grupy B, podobnie, jak migdały są kaloryczne, ale nie są to puste kalorie. Pestki dyni  świetnie regenerują skórę, zwalczają robactwo i drobnoustroje.
·  
   Pestki słonecznika – niskokaloryczne, bogate w potas, wapń, cynk, witaminy: E, A, D, B6 i kwasy tłuszczowe NNKT. Naprawdę niewiele trzeba zrobić, by podnieść odporność organizmu, nie dopuścić do miażdżycy, depresji, czy rozwoju cukrzycy.

    
      Susz z owoców - suszone plasterki jabłek i śliwek, dostarczają oprócz witamin i minerałów cennego błonnika, który oczyszcza organizm z odpadów przemiany materii. 
a  Bakalie i susz owocowy warto dodawać do mlecznych zupek, jak ta cudowna owsianka z aronią i bakaliami

piątek, 8 czerwca 2012

Kiełki siemienia lnianego

Kiełki siemienia lnianego to naturalna i skuteczna broń przed złym cholesterolem i chorobami nowotworowymi, super-aktywatory ruchu jelit. Poprawiają działanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Od niepamiętnych czasów zarówno siemię (ziarno gotowane w wodzie), jak i kiełki leczą owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. 

W stosunku do ziarna, kiełki skupiają wagowo więcej witamin ( E, K, B, F,C) i minerałów ( żelazo, wapń, fosfor, magnez i wiele innych). Najlepiej hodować je samemu, mając gwarancje czystości produktu.

Kiełki lnu, jaki i ziarno zawierają kwasy omega3, które stanowią rzeczywistą witaminę dla naszego serca, mózgu, kości, żołądka i jelit. 

Szeroki zakres działania cudownego daru natury z najważniejszym atutem powszechnego dostępu, daje człowiekowi prosty sposób na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Warto je dodawać
do nabiału, sałatek, jogurtów, kefirów i surówek. 

Nienasycone kwasy, zawarte w kiełkach, jak i nasionach (zdrowe tłuszcze -omega 3 i omega 6) zachowują skuteczne działanie, kiedy są stosowane na zimno, poniżej temperatury 40 stopni C.


wtorek, 5 czerwca 2012

Jaka dieta jest najlepsza?

Zdarza się każdemu przesadzić nieco z ilością racji żywnościowych, zwłaszcza kiedy są niezwykle smaczne i zdrowe. Nie należy się tym martwić. Wprost przeciwnie. Trzeba cieszyć się z posiłku, który sprawił rozkosz podniebieniu, bo korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.


Mądra dieta to po prostu UMIAR


Szczupła sylwetka to nie tylko rozsądne menu, ale przede wszystkim ruch na świeżym powietrzu. Odżywiony i dotleniony organizm tryska energią i ma lepszy metabolizm. Wyrzeczenia i rygor, służące panicznemu odchudzaniu, kompletnie odbierają nam przyjemność i zamiast satysfakcji, rośnie w nas irytacja i kłopoty ze zdrowiem. Ofiary restrykcyjnych diet mają osłabiony układ nerwowy, słabą odporność, alergię i stany lękowe popularnie dziś zwane depresją. Cierpią oni, bliscy i znajomi.

Kiedy od czasu do czasu zjadam deser z owocami... 


lub lody, nie obwiniam się, lecz nabieram sił na przejażdżkę rowerową, ćwiczenia i po kłopocie. Nie robię problemu z maleńkiej nadwagi, gdyż łatwo można ją zgubić, stosując się do diety, bogatej w składniki odżywcze i w błonnik, gwarantującej szczupłą sylwetkę. Organizm odpowiednio nakarmiony i aktywny pracuje bez zastrzeżeń, nie gromadząc zbędnych zapasów w postaci tłuszczyku. Rzadko kto ma idealną przemianę materii. Genetycznie dziedziczymy skłonności do tycia lub odwrotnie do chudnięcia. Częściej dominuje jednak ta pierwsza przypadłość, dlatego w tym przypadku nacisk na bycie w ruchu to konieczność, jeśli chcemy czuć się sprawni i zadowoleni. Warunkiem idealnego samopoczucia jest tolerancja do siebie samego, do figury - z jej wadami i zaletami, jak i do minusów w naszym charakterze, nad którymi trzeba trochę popracować.

Wiadomo, że utrzymanie szczupłej sylwetki narzuca konsekwentne obywanie się bez kalorycznych dań. Jednakże kawałeczek tortu na przykład w urodziny dziecka to nie powód do odmowy ani do wyrzutów po zjedzeniu. Moja sugestia jest prosta - umiar jest najważniejszy a nie fanatyzm drastycznie zmniejszający spożycie określonych produktów z tabelki, których skład poddawany jest ciągle za i przeciw.   

Codziennie organizm kobiety potrzebuje około 1800 kalorii, czerpanych ze zdrowej diety. Szczupła sylwetka jest jak na bardziej na Tak!, wychudzonej - mówimy kategorycznie - Nie! 
Biedny organizm modelki żyje ponoć tylko bąbelkami szampana, suplementami i namiastkami posiłków. Mówi się, że ich racje żywnościowe z trudem przekraczają czterysta kalorii!  Kto skazuje śliczne, młode dziewczyny na wegetację? Pieniądze? Podobanie się płci przeciwnej? Moda? Co komu po tym, kiedy wyniszczony i wychudzony organizm z trudem odzyskuje witalność i radość.

sobota, 2 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część IV

Witamina B9 – zwana kwasem foliowym (folacyna) – ma wpływ na przemianę materii, rozwój komórek, prawidłowy rozwój noworodków, przekazywanie genów, skład krwi (krwiotwórcza), pracę mózgu, układu nerwowego i pokarmowego. Brak tej witaminy objawia się niedorozwojem płodu, zaburzeniami w budowie krwi, rozdrażnieniem, lękiem, powikłaniami w przewodzie pokarmowym i chorobami serca.

Gdzie szukać witaminy B9? - wątroba i mięso wołowe, jaja, mleko i przetwory, otręby, rośliny liściaste (boćwina, szpinak, kapusta), groszek zielony, fasolka szparagowa, bób,  ziarna zbóż, kasze, drożdże



Witamina H – zwana biotyną, odpowiada za przemianę białek i tłuszczy, pomocniczo przy metabolizmie cukrów a wraz z witaminą K,  usprawnia krzepnięcie krwi, jest transporterem dwutlenku węgla i korzystnie wpływa na stan skóry i włosów.

Gdzie szukać witaminy H? – mleko i przetwory, jaja, mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe, pszenica (ziarno), śledzie, tran, rośliny z zawartością karotenu (marchew, dynia, papryka, brokuły, pomidory)

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część III

Witamina B6 – odpowiada za procesy przemiany, głównie białek, stymuluje układ nerwowy, skład krwi oraz powstawanie niezbędnych enzymów i hormonów. Odznacza się dużym wpływem na prawidłowości układu krążenia i pracy serca. Niedobór objawia się zmniejszeniem liczby leukocytów (komórki krwi), zmniejszając obronne siły organizmu, schorzeniami skóry i śluzówek i niedorozwojem kości.

Gdzie szukać witaminy B6? – mięso, ryby i owoce morza, płatki owsiane, drożdże, ziarna zbóż, pieczywa z grubego przemiału, mleko, rośliny skrobiowe, kapusta, banany



Witamina B12 – zwana kobalaminą, zawierająca minerały (kobalt), działa krwiotwórczo,  stymuluje układ nerwowy, hamuje rozwój złego cholesterolu. Jej brak w organizmie może skutkować: niedokrwistością, powikłaniami neurologicznymi, fizycznymi, słabą pamięcią, chorobą Alzheimera, depresją, schorzeniem układu krążenia i problemów skórnych.

Gdzie szukać witaminy B12? – znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, jak wątroba, nerki, mięsa, podroby, przetwory mleczne, ryby morskie, jaja  



Witamina PP (B3) – zwana niacyną lub kwasem nikotynowym, bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, jest krwiotwórcza, stymuluje funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór może się objawić groźną chorobą – pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, irytacją, innymi powikłaniami układu nerwowego.

Gdzie szukać witaminy PP? – wątroby i mięsa, drożdże, pełne ziarna i pieczywa razowe, ryby, kapusty, zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, jabłka
Czytaj dalej 



piątek, 1 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część II

Witamina C - przeciwutleniacz, niezbędny do ochrony przed starzeniem, przyśpiesza  gojenie ran, ma wpływ na rozwój kości i innych tkanek, przy jej pomocy tworzy się kolagen i wiele innych białek, odpowiedzialnych za prawidłowe procesy i nasz wygląd.

Gdzie szukać witaminy C? - owoce ( porzeczki, dzika róża, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny...), warzywa ( pietruszka - nać, szczypior, cebula, rzepa, kapusty, kapusta kiszona, groszek zielony, jarmuż, brokuły...)




Witamina B1 -  zwana tiaminą, potrzebna jest do: procesów w układzie nerwowym,  budowy krwi, przemiany glukozy, prawidłowej pracy serca, mięśni, ścięgien.

Gdzie szukać witaminy B1? - drożdże, płatki owsiane, ziarna zbóż, orzechy, kapusty, rośliny 




Witamina B2 - zwana ryboflawiną, ma wpływ na przemiany energetyczne i metabolizm a także na kondycję skóry, błon śluzowych, bierze udział przy budowie krwi. Jej brak objawia się zajadami, swędzeniem, łuszczeniem skóry, podrażnieniem błon śluzowych.

Gdzie szukać witaminy B2?- mleko i jego przetwory, drożdże, wątroba, jaja, ryby, płatki owsiane, pieczywo, kapusty, fasolka szparagowa, fasola, bób 




Witamina B5 - niezbędna do przemiany tłuszczów, pracy hormonów oraz dobrej kondycji skóry i  włosów.

Gdzie szukać witaminy B5? - jaja, mleko, wątroby, drożdże, mięso, ziarno zbóż i razowe pieczywa, płatki owsiane, kapusty

Czytaj dalej